Mysore este un palat istoric situat în oraşul omonim, în Karnataka, sudul Indiei. Ansamblul este de fapt reşedinţa familiei regale a oraşului, cea care a condus statul pentru o bună perioadă, cuprinsă între anii 1399-1950. Curţile fermecătoare şi gigantice, grădinile luxuriante, edificiile în sine, dar şi sălile cu mobilier elegant, fac din Palatul Mysore una dintre cele mai importante atracţii turistice din India, având mai bine de 3 milioane de vizitatori anual.
Palatul Mysore a fost ridicat în anul 1912, pe locul unui fost edificiu mistuit într-un incendiu devastator. Din punct de vedere arhitectural, structura se înscrie în stilul indo-saracenic, fiind o îmbinare de stiluri, un rezultat armonios cu influenţe hinduse, musulmane şi chiar gotice. Palatul Mysore este rezultatul imaginaţiei arhitectului Henry Irwin, cupolele roz fiind amprenta personală a clădirii, această nuanţă puternică te face să-ţi îndrepţi privirea spre cer.
Faţada edificiului este alcătuită din şapte arcade susţinute de piloni înalţi, cupolele din marmură şi turnurile etajate conferă clădirii dimensiuni importante, unii ar spune că Palatul Mysore se aseamănă din anumite cu puncte cu celebrul Taj Mahal. Palatul are în total trei intrări, însă una singură este destinată publicului larg. Celelalte sunt folosite numai de către feţele regale şi invitaţi de seamă care ajung la palat din toate colţurile lumii. Se spune că există numeroase tuneluri secrete în pivniţa palatului, acestea duc spre camere neştiute şi zone confidenţiale.
Dacă îţi doreşti să vizitezi Palatul Mysore, trebuie să ştii că cea mai bună perioadă este toamna, pentru că atunci are loc celebrul festival Dasara, momente în care poţi afla mult mai multe lucruri legate de fabuloasa cultură indiană. Conform mitologiei hinduse, Festivalul Dasara este de fapt o comemorare a biruinţei binelui asupra răului, victoria Marii Zeiţe Druga după ce a ucis Demonul Mahishasura. Tradiţia de a sărbători acest eveniment datează din anul 1799, Festivalul Dasara fiind parte integrantă a culturii şi vieţii din Mysore. În timpul festivalului, care durează două luni, Palatul Mysore este iluminat cu mai mult de 96 000 de becuri care evidenţiază şi mai mult arhitectura deosebită.
Fiecare sector din Palatul Mysore are frumuseţile sale şi dacă vei vizita deosebita structură trebuie să ştii care sunt cele mai interesante camere. Ambavilasa este camera folosită de rege pentru întâlnirile sale private, un loc elegant, cu uşi din lemn de trandafir, coloane aurite, candelabre cu motive floraleş şi plafoane din sticlă colorată. Gombe Thotii sau Galeria de Păpuşi este locul care găzduieşte o colecţie de sculpturi indiene şi europene, iclusiv un elefant din lemn decorat cu 84 de kilograme de aur.
Aşadar, Palatul Mysore este o construcţie uimitoare, structura fără de care India nu ar mai fi aceeaşi. Camerele luxoase, grădinile grandioase, arhitectura complexă fac din Palatul Mysore o structură unică în lume.