Cele mai frumoase și mai liniștite locuri de rugăciune se regăsesc în mijlocul naturii, acolo unde fiecare credincios din lume se poate simți mai aproape de divinitate. Departe de agitația urbană, în inima munților impunători se află Mănăstirea Sumela, în Districtul Macka, Provincia Trbazon din Turcia. Stâncile masive ale Muntelui Negru au făcut posibilă sculptarea acestui loc de legendă spre care își îndreaptă atenția toți credincioșii atunci când vor să-și regăsească liniștea sufletească.
Deosebita mănăstire este amplasată la o altitudine de aproximativ 1200 de metri, relieful stâncos fiind cel care a protejat construcția de factorii externi ce o puteau distruge. La momentul actual, zona este foarte importantă mai ales din punct de vedere cultural și istoric, întreaga vale alcătuiește unul dintre cele mai vizitate locuri din Turcia. Potrivit datelor istorice, lăcașul de cult a fost înființat în anul 386 după Hristos, doi călugări greci, pe numele lor Barnaba și Sofronie au călătorit de la Atena și au pus bazele celei ce avea să devine o construcție uluitoare. Edificiul a devenit cunoscut datorită unei icoane ce o înfățișa pe Maica Domnului, ușor, ușor vestea mănăstirii din munți s-a răspândit, regiunea atingând popularitatea de astăzi.
Pe parcursul îndelungatei sale istorii, structura a căzut în ruină de nenumărate ori, fiind restaurată pe perioada domniilor mai multor împărați. Secolul al VI-lea este momentul în care edificiul este și extins, în limita posibilităților pe care Muntele Negru le-a oferit. Forma actuală a construcției datează din secolul al XIII-lea, moment în care se investește mult în aspectul edificiului, tot atunci interiorul devine mult mai bogat prin adăugarea unor obiecte religioase, acum de mare valoare.
Pe parcursul multor decenii, lăcașul de cult a găzduit o instituție de învățământ greacă, urmând ca mai apoi să fie locul unde se țineau slujbe religioase la care credincioșii participau în număr destul de restrâns. Astăzi, interiorul mănăstirii se dovedește a fi uneori neîncăpător, sute de turiști din întreaga lume își doresc să viziteze interiorul și să se bucure de această capodoperă arhitecturală. Principalele elemente ale mănăstirii sunt biserica propriu-zisă, mai multe capele, bucătării, camere de studenți, o bibliotecă, dar și o pensiune unde turiștii se pot caza pentru a admira mai mult timp frumoasa vale.
Deși, cei doi călugări greci au fost persoanele care au pus piatra de temelie a construcției, se observă influența artei turce pe toata suprafața complexului. Pe parcursul renovărilor, turcii și-au pus amprenta asupra construcției, acest aspect se observă îndeosebi la chilii, la camerele interioare, șeminee, dar și la zidurile exterioare. Atât pereții interiori, cât și cei exteriori au fost decorați cu fresce, multe dintre ele grav avariate din cauza actelor de vandalism.
Mănăstirea Sumela este unul dintre cele mai importante lăcașe de cult de pe Pământ, o construcție fascinantă admirată an de an de turiști din toate colțurile lumii.