La Scarzuola, Oraşul Ideal

La Scarzuola, Oraşul Ideal

La Scarzuola, Italia
La Scarzuola, Italia / Foto: www.panoramio.com

Italia este o ţară uimitoare alcătuită dintr-o multitudine de obiective turistice interesante, multe dintre ele abia descoperite de către vizitatorii curioşi. La Scarzuola este o localitate rurală din regiunea Umbria, considerată a fi un mic orăşel care se remarcă mai ales prin edificiile vechi dar şi prin atmosfera şi farmecul său aparte.

La Scarzuola, o capodoperă arhitecturală
La Scarzuola, o capodoperă arhitecturală / Foto: folliesofeurope.com

La Scarzuola poate fi considerată un oraş-teatru, asta pentru că arhitectul milanez Tomaso Buzzi a construit un adevărat imperiu, o interpretare proprie a Oraşului Ideal. Proprietatea a fost cumpărată de către arhitect în anul 1956, aceasta devenind locul unde aveau să se aştearnă toate visele sale. În perioada cuprinsă între anii 1958-1978, celebrul arhitect a tot proiectat şi construit ceea ce avea să devină cel mai important obiectiv turistic din La Scarzuola. Oraşul Ideal a lui Buzzi include o sumedenie de structuri, ruine false, inspiraţia sa fiind marii arhitecţi ai Renaşterii şi operele lor deja consecrate.

Detaliile arhitecturale dezvăluie mai multe aspecte legate de personalitatea artistului
Detaliile arhitecturale dezvăluie mai multe aspecte legate de personalitatea artistului / Foto: www.italianbotanicalheritage.com

Oraşul Ideal urmează forma unei spirale, iar edificiile pline de detalii surprinzătoare nu sunt singurele ce crează uimire în rândul turiştilor. Grădinile şi spaţiile verzi te conduc până la intrarea în frumoasele construcţii, în plus mozaicuri interesante te fac să zăboveşti şi mai mult la operele arhitectului Tomaso Buzzi. Oraşul Ideal este un proiect îndrăzneţ alcătuit dintr-o varietate de elemente arhitecturale, disproporţii intenţionate, geometrii unice care arată că imaginaţia şi profesionalismul arhitectului au fost infinite. Anul 1981 este anul în care a decedat arhitectul Tomaso Buzzi şi datorită schiţelor lucrarea a fost finalizată de un nepot al său. Acesta a fost cel care i-a dus visul mai departe, finalizând creaţia ce avea să fie supranumită Oraşul Ideal.

La Scarzola, labirintul Italiei
La Scarzola, labirintul Italiei / Foto: www.panoramio.com

La Scarzuola a fost la început o mănăstire franciscană, dar minunea arhitecturală de astăzi pare că nu mai are nimic de a face cu religia. Flerul personal al artistului este evidenţiat de fiecare detaliu al capodoperelor sale, multitudinea de scări ce conduc în mai multe direcţii, creaturile fantastice şi statuile fără cap, denotă un arhitect profund cu talente în mai multe domenii.

Turnuri, coloeane şi statui crează o lume de poveste
Turnuri, coloeane şi statui crează o lume de poveste / Foto: forum.crocieristi.it

La Scazuola este cu siguranţă un orăşel de poveste, un loc liniştit şi relaxant care atrage anual tot mai mulţi vizitatori. Aleile întortocheate ce alcătuiesc un labirint complicat te îmbie la plimbări nesfârşite, în timp ce spaţiile verzi ce se regăsesc din belşug accentează şi mai mult ideea de parc ahitectural. Orăşelul este uşor de accesat şi poate fi vizitat în orice perioadă a anului. La Scazuola este cu adevărat înfloritor în timpul sezonului cald, atunci când razele blânde ale soarelui mângâie Oraşul Ideal. Tot atunci vin în zonă şi cei mai mulţi vizitatori.

Spaţiile verzi acceantuează şi mai mult ideea de parc arhitectural
Spaţiile verzi acceantuează şi mai mult ideea de parc arhitectural / Foto: www.ilmamilio.it

Aşadar, La Scazuola este o destinaţie turistică mai puţin renumită, acel loc secret care te face să exclami că Italia este o ţară fermecătoare.