Peşterile sunt locuri pline de mistere, structuri care atrag sute de mii de turişti şi speologi deopotrivă gata să exploreze ceea ce natura le-a lăsat mai de preţ. Peştera Melissani este fără îndoială una dintre cele mai frumoase peşteri ale lumii, o splendoare în adâncuri localizată chiar pe Insula Kefalonia, la Marea Ionică. Anterior, Peştera Melissani era un loc neatins de fiinţa umană, însă lucrurile au evoluat foarte mult, accesul la peşteră fiind mai mult de cât uşor. Chiar în apropierea peşterii există o parcare, asta pentru ca turiştii să aibă tot confortul până la Peştera Melissani.

Intrarea în Peştera Melissani
Intrarea în Peştera Melissani / Foto: www.canuckabroad.com

Peştera Melissani a fost descoperită în anul 1951 şi de atunci şi până astăzi sute de mii de turişti s-au bucurat de unicitatea sa. Peştera este situată într-un cadru natural de vis, la est de Munţii Evmorfia şi Agia Dynati. Intrarea în peşteră este marcată de două arcade naturale, rocile în nuanţe de maro nu prevestesc nimic din ce se află în interior. Ansamblu subteran este dominat de prezenţa unui lac, a cărui ape albastre ca cerul crează un contrast perfect cu pereţii stâncoşi şi vegetaţia din jur. Practic, apele lacului crează un cadru inedit şi sunt motivul pentru care o bună parte dintre turişti vizitează Peştera Melissani.

Plimbările cu barca oferă imagini surprinzătoare
Plimbările cu barca oferă imagini surprinzătoare / Foto: fr.forwallpaper.com

O experineţă de neuitat este aceea de a traversa peştera, cu barca, dintr-un capăt în celălalt, momente în care turiştii pot admira imaginea de ansamblu a frumoasei peşteri greceşti. De-a lungul timpului, specialiştii au efectuat numeroase teste, printre care şi o analiză amănunţită a apelor lacului. În urma acestora a rezultat faptul că apele din Lacul Melissani sunt sălcii, fiind o combinaţie între ape dulci şi ape de mare.

Peştera Melissani, Grecia
Peştera Melissani, Grecia / Foto: www.panoramio.com

Multe voci susţin că lumea subterană este sinistră şi rece, dar iată Peştera Melissani este dovada vie care contrazice toate aceste ipoteze. Peştera grecească poate fi uşor catalogată ca fiind unul dintre cele mai fotogenice locuri de pe Terra, datorită faptului că reuşeşte să creeze un cadru inedit şi unic. Imaginile par a fi desprinse dintr-o altă lume, razele de soare pătrund cu generozitate prin locurile în care tavanul s-a prăbuşit, iar cadrul natural este unul de poveste. Peştera Melissani este magică în fiecare moment al zilei, nuanţele răsăritului şi cele ale apusului colorează diferit apele limpezi.

Acest relief stâncos ascunde Peştera Melissani
Acest relief stâncos ascunde Peştera Melissani / Foto: forum.bodybuilding.com

În traducere, Melissani înseamnă “Peştera Violet”, numele a fost inspirat probabil de nuanţa apelor lacului, care sunt de cele mai multe ori de un albastru strălucitor. Apele Lacului Melissani sunt foarte limpezi, atât de limpezi încât pietrele din adâncuri sunt foarte vizibile. Peştera Melissani are o lungime totală de 100 de metri fiind alcătuită din două încăperi individuale ce crează forma perfecta a literei B.

Peştera Melissani, una dintre cele mai frumoase din lume
Peştera Melissani, una dintre cele mai frumoase din lume / Foto: www.canuckabroad.com

Se spune că Grecia este ţara cu cele mai multe peşteri din lume, iar Melissani este cu siguranţă o adevărată capodoperă subterană.