Este situat la 5 metri sub nivelul mării localizat fiind în regiunea Insulelor Maldive, în Alif Athol Daal, Republica Maldive. Dincolo de locul unde este situat, Restaurantul Ithaa are întrebuintări perfect normale, clienţii îi trec pragul zilnic şi aici se organizează şi petreceri private şi nunţi.

Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive
Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive

În cea mai mare parte, structura este construită dintr-un acrilic cu un acoperiş transparent ce oferă o privelişte inedită a peştilor ce roiesc în jurul său. Restaurantul a fost proiectat şi construit de o companie de consultanţă şi design cu sediul în Noua Zeelandă. Primul restaurant subacvatic din lume a fost inaugurat pe 15 aprilie 2005 şi a avut, de-a lungul trecerii anilor, un succes răsunător. Şi specialităţile servite în Restaurantul Ithaa au evoluat simţitor, iar acum se gătesc foarte multe preparate din bucătăria europeană contemporană. La cerea clienţilor se pregătesc şi preparate specifice continentului asiatic.

Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive
Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive

Curiozitatea cea mai mare este legată de intrarea în restaurant. Deseori, oamenii şi-au imaginat că toţi clienţii pătrund în restaurant în costume de scafandru, uzi până la piele, dar nu, nu este aşa. Intrarea în Restaurantul Ithaa este de fapt o scară în formă de spirală, într-un pavilion de stuf, de asemeni acoperit. Deşi pare a fi fragilă, construcţia însăşi a dovedit contrariul în timpul tsunamiului din anul 2004 ce a avut loc în Oceanul Indian. Deşi a fost destul de puternic, nu au existat pierderi materiale sau umane în cadrul Restaurantului Ithaa.

Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive
Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive

Finalizarea construcţiei a fost foarte dificilă şi au apărut numeroase situaţii imprevizibile care au dat emoţii mari constructorilor. S-a luat decizia de a proiecta Restaurantul Ithaa în Singapore, după care urma să fie transferat în Maldive. În mai 2004 începe ridicarea spectaculoasei construcţii în Singapore, luna octombire a aceluiaşi an fiind momentul în care Restaurantul Ithaa este complet finalizat, dotat inclusiv cu aer condiţionat şi sistem de electricitate propriu.

La 1 noiembrie construcţia de 175 de tone este ridicată pe o barjă oceanică şi în 16 zile ajunge în Maldive. Câteva zile mai târziu este scufundat în apele Oceanului Indian prin manevre precise şi intens testate anterior. Desigur s-au folosit şi numeroase unelte special gândite şi create pentru această acţiune, marea majoritate fabricate din oţel.

Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive
Ithaa, restaurantul subacvatic din Maldive

Restaurantul Ithaa are o capacitate de doar 14 persoane, aşa încât va fi necesar să-ţi faci o rezervare dacă îţi doreşti să iei prânzul aici. Este recomandat să ajungeţi aici la orele prânzului când soarele străluceşte pe cer deoarece conferă o privelişte de vis. De asemeni, în această perioadă a zilei nota de plată va fi mai mică.

Restaurantul subacvatic Ithaa este cotat ca fiind unul dintre cele mai scumpe restaurante ale lumii, dar cu siguranţă experienţa trăită merită din plin. De la momentul inaugurării sale, restaurantul a bucurat o multitudine de clienţi proveniţi din toate colţurile lumii şi a transformat numeroase evenimente private în amintiri unice. Constructorii au apreciat că Restaurantul subacvatic Ithaa are o durată de viaţă de aproximativ 20 ani, deci mai are la dispoziţie minim 12 ani pentru a-şi încânta clienţii.