Muntele Elbrus, 5642 metri de provocări

Muntele Elbrus, 5642 metri de provocări

Muntele Elbrus, Rusia
Muntele Elbrus, Rusia / Foto: www.travelalltogether.com

Zonele muntoase sunt în general locurile spre care îşi îndreaptă atenţia cei dornici de aventură, crestele impunătoare nu sunt decât structurile care pun limitele la încercare. Elbrus este cel mai înalt munte de pe teritoriul Europei, acesta este localizat în Caucazul Mare, pe tertioriul îngheţatei Rusii. Înălţimea sa de 5642 de metri este provocarea supremă pentru alpiniştii din întreaga lume, escaladarea durează în mod obişnuit cam 4-5 zile, însă mai sunt necesare câteva zile suplimentare pentru aclimatizare.

Înaltele creste sunt o provocare pentru alpinişti
Înaltele creste sunt o provocare pentru alpinişti / Foto: gde-fon.com

Până la altitudinea de 3800 de metri, alpiniştii pot opta pentru mijloacele de transport pe cablu, adevărata provocare începe abia acum, când urcarea în altitudine presupune efort fizic, dar şi psihic. În funcţie de experienţă şi de condiţiile meteo, ascensiunea până în punctul maxim mai poate dura cel puţin 6 ore şi chiar dacă timpul pare a fi rezonabil, nu subestimaţi cel mai înalt vârf de pe teritoriul Europei! Prima ascensiune până la altitudinea maximă a avut loc în iulie 1974, atunci când cinci alpinişti curajoşi aveau să intre în istoria lumii.

Drumul spre victorie este unul greu şi obositor
Drumul spre victorie este unul greu şi obositor / Foto: www.mountain7.com

Traseul standard până la altitudinea maximă de 5642 de metri este lung şi obositor, însă o tehnică bună asigură şi un deznodământ pe măsură. Cel mai mare pericol îl constituie condiţiile meteo, vremea poate fi extrem de dură mai ales la altitudini mai mari. Pe lângă traseul standard de pe ruta nordică, există şi trasee foarte dificile cunoscute printre marii alpinişti ai lumii. Nu există foarte multe informaţii cu privire la acestea, foarte puţini alpinişti urcă prin această zonă, aceste trasee pline de pericole nu sunt recomandate începătorilor.

Condiţiile meteo nefavorabile pot fi un mare obstacol
Condiţiile meteo nefavorabile pot fi un mare obstacol / Foto: www.elbrus.co.za

Din nefericire, Muntele Elbrus este locul care a luat multe vieţi, masivul este locul unde mor anual peste 50 de alpinişti, schiori sau snowboarderi. Vântul rece, stratul gors de zăpadă sunt doar două dintre elementele care provoacă uneori accidente nefericite. Dincolo de aceste aspecte, cel mai înalt munte din Europa este de o frumuseţe rară, structura care întregeşte peisajul şi îii oferă un farmec aparte.

Muntele Elbrus oferă privelişti unice!
Muntele Elbrus oferă privelişti unice! / Foto: www.uwgroup.org

Formarea structurii muntoase datează de acum 2.5 milioane de ani, vulcanul este la momentul actual inactiv, având în vedere că nu au existat erupţii. Dacă totuşi ideea de a escalada cel mai înalt munte din Europa nu îşi surâde, trebuie să ştii că există alternative. Poţi opta pentru drumeţii pe trasee uşoare sau dacă nu vrei să depui efort fizic poţi alege un tur complet cu telecabina. De sus, poţi admira o privelişte de ansamlu a întregii zone, singura manieră prin care poţi vedea Muntele Elbrus în toată splendoarea sa.

Apus de soare pe Muntele Elbrus
Apus de soare pe Muntele Elbrus / Foto: kevingaskell.com

De-a lungul timpului, splendidul ansamblu montan de pe teritoriul Rusiei a fost denumit “Regele spiritelor”, “Tronul zeilor”  sau „Locul Norocoşilor”, în funcţie de experienţa personală a fiecărui turist în parte.