Chenonceau, Castelul Doamnelor

Chenonceau, Castelul Doamnelor

Castelul Chenonceau, Franţa
Castelul Chenonceau, Franţa / Foto: chenonceau.fromparis.com

Chenoncheau este unul dintre cele mai celebre şi mai admirate castele de pe Valea Loirei, o construcţie splendidă localizată în apropierea satului omonim, în Franţa. Istoria edificiului este marcată, în mare parte, de prezenţa a şase femei, care renovează şi amenajează castelul după propria imaginaţie. Din acest motiv , Chenonceau mai este supranumit “Castelul Doamnelor”, fiind o structură construit de femei şi pentru femei. Fiecare doamnă şi-a adus contribuţia în aspectul castelul, prin eleganţă şi rafinament. De-a lungul anilor, personalităţi marcante ale vremii participă la inaugurări fastuoase de săli, saloane, camere elegante şi luxoase, Castelul Chenonceau fiind locul de întâlnire al feţelor regale din întreaga lume.

Castelul Chenonceau, vedere de ansamblu
Castelul Chenonceau, vedere de ansamblu / Foto: regionfrance.com

Iniţial, pe locul actualului Castel Chenonceau a fost construită o moară şi un castel medieval, pe locul acestora urmând să fie construit unul dintre cele mai frumoase castele din întreaga lume. Castelul Chenonceau şi împrejurimile sunt menţionate, pentru prima dată, în documente scrise în secolul al XI-lea, iar din acel moment şi până astăzi, zona a fost vizitată de milioane de turişti din întreaga lume.

Castelul Chenonceau, hol interior
Castelul Chenonceau, hol interior / Foto: jasonstravels.com

Castelul Chenonceau poate fi greu de încadrat într-un stil arhitectural, structura fiind rezultatul unei îmbinări interesante între stiul gotic târziu şi cel renascentist. Turiştii pot vizita şi camerele interioare şi fabuloasele grădini, ultimele statistici arată că Chenonceau este cel mai vizitat castel din Franţa după Palatul Regal de la Versailles. Aspectul clădirii este cu totul şi cu totul inedit, având în vedere că edificiul are forma unui pod cu cinci arcade ce uneşte malurile Râului Cher. Arhitectura deosebită este principalul element care diferenţiază Castelul Chenonceau de toate celelalte castele de pe Valea Loirei.

O bucătărie a Castelului Chenonceau
O bucătărie a Castelului Chenonceau / Foto: www.panoramio.com

Încăperile castelului impresionează foarte mult şi ai avea nevoie de câteva zile pentru a le admira pe toate, în linişte. Mobilierul luxos te face să călătoreşti în timp, iar florile ce decorează toate interioarele sugerează că cineva încă mai locuieşte acolo. Dintre toate încăperile, bucătăriile crează uimire în rândul vizitatorilor, fiind de fapt un întreg ansamblu de anexe,  măcelării, săli de mese sau magazii. Bucătările sunt amenajate chiar în pilonii podurilor, asta pentru că, pe vremuri, alimentele erau transportate cu barca.

Camera neagră
Camera neagră / Foto: phareouest.fond-ecran-image.com

Camera neagră este una dintre curiozităţile turiştilor, este unică în felul ei, fiind încăperea în care s-a retras nora Catherinei de Medici după decesul soţului ei. Louise de Lorraine-Vaudemont a trăit în această cameră timp de 11 ani şi pentru a-şi exterioriza suferinţa a vopsit pereţii în alb şi negru. Sinistra încăpere este astăzi o curiozitate pentru turiştii care abia aşteaptă să vadă camera neagră.

Grădinile castelului conferă un farmec aparte întregii zone
Grădinile castelului conferă un farmec aparte întregii zone / Foto: www.aeroshuttletransfers.org

Grădinile Castelului Chenonceau sunt de o frumuseţe aparte, sunt cele care conferă întregii regiunii un farmec şi o linişte aparte. Aleile dichisite şi aranjate cu bun gust sunt perfecte pentru promenade prelungite, iar vizitatorii profită din plin de acest lucru.

Castelul Chenonceau, o construcţie unică!
Castelul Chenonceau, o construcţie unică! / Foto: wallpapers-diq.com

Aşadar, Castelul Chenonceau este cel mai special castel de pe Valea Loirei, un edificiu cu o istorie bogată marcată de prezenţa celor şase doamne care au construit în final o capodoperă arhitecturală.