Nu mai încape îndoială că Munchen este un oraş divers, de o complexitate greu de întâlnit, acea metropolă unde ai vrea să te reîntorci iar şi iar. Munchen are simbolul său, un punct de reper în oraş, un loc de o spiritualitate aparte care asigură protecţia întregului oraş. Acel simbol este Catedrala din Munchen, cunoscută şi sub numele de Frauenkirche sau Dom zu Unserer Lieben Frau, un edificiu impunător şi uşor de recunoscut din mai multe puncte ale metropolei.
Catedrala din Munchen are o înălţime maximă de 99 de metri, fiind reprezentanta perfectă a îmbinării dintre stilul gotic şi cel renascentist. Arhitectura sa este unică şi pentru a păstra acest lucru cât mai evident, admnistraţia oraşului a interzis construirea unor edificii mai înalte de 99 de metri, în apropierea Catedralei din Munchen. Turnurile catedralei sunt cele mai înalte structuri ale edificiului, iar cel de sud este deschis vizitelor publice. Accesul se face pe scări şi în momentul în care vei ajunge sus te vei bucura de o privelişte superbă a întregului oraş şi a munţilor Alpi aflaţi în apropiere.
Pe teritoriul catedralei actuale a fost odată o mică biserică ce avea să fie înlocuită de un edificiu impunător, Catedrala din Munchen, cea care va fi muza arhitecţilor din întreaga lume. Construcţia a fost ridicată în 20 de ani, o perioadă îndelungată, timp în care au fost schimbaţi zeci de muncitori. Iată că efortul lor a fost răsplătit, Catedrala din Munchen fiind una dintre cele mai frumoase construcţii din întreaga lume. Clădirea este proiectată fără ornamente gotice bogate, dar edificiul de 109 metri lungime rămâne unic prin forma sa şi prin detaliile arhitecturale cu totul şi cu totul deosebite.
Interiorul catedralei păstrează aceleaşi linii ale exteriorului, spaţiul generos poate găzdui în acelaşi timp un număr de 20 000 de credincioşi care îşi doresc să ia parte la slujbele ce se desfăşoară cu regularitate. O colecţie bogată de opere de artă decorează interiorul clădirii, lucrări din secolul al XIV-lea aparţinând unor celebri artişti germani conferă alte dimensiuni Catedralei din Munchen.
De-a lungul timpului au circulat diverse legende legate de Catedrala din Munchen. Cea mai renumită rămâne aceea că între cele două turnuri există o diferenţă de înălţime de un metru. Conform ultimelor măsurători, turnul de nord are 98,57 metri, iar cel de sud are 98,45 ceea ce înseamnă o diferenţă de doar 12 centimetri. Pasul Diavolului este un alt element de atracţie, se spune că diavolul a intrat în biserică pentru a ridiculiza construcţia, forma piciorului său rămânând întipărită pe podea, chiar la intrarea în Catedrala din Munchen.
Aşadar, Catedrala din Munchen este o construcţie deosebită, un edificiu care şi-a păstrat foarte bine forma în ciuda războaielor sângeroase care ar fi putut să o pună la pământ.