Timişoara este unul dintre cele mai importante centre culturale şi istorice ale Ardealului. De aici a pornit în 1989 scânteia care a dat naștere Revoluției din 1989 în urma căreia, în mai puțin de o săptămână, România a trecut de la un regim comunist la o democrație incipientă. Timişorenii sunt oameni deosebit de primitori şi, prietenoşi, iar dacă veţi ajunge în acest oraş veţi descoperi o altfel de Românie, mult mai apropiată de valorile culturale şi istorice de odinioară, unde o sa vă simţiţi ca acasă.
Fiind unul dintre cele mai importante oraşe din Ardeal şi principala aglomerare urbană din Banat, Timişoara s-a dezvoltat într-un fel oarecum diferit de restul ţării. Asemenea altor zone ocupate în trecut de Regatul Ungar, şi acest oraş a început să se dezvolte după ce a intrat în atenţia Coroanei. Astfel, la puţin timp după ce a fost încoronat, Carol Robert de Anjou a decis să îşi construiască aici un castel. Totuşi, mențiunile istorice ale Temişvarului sunt chiar mai vechi de secolul XIII, atunci când anumiţi istorici dau ca sigură înfiinţarea oraşului de către etnicii sârbi. Ceea ce este însă cert este faptul că Timişoara a fost folosită ca centru de putere inclusiv de Iancu de Hunedoara, cel care a mărit şi fortificat castelul ridicat de Robert de Anjou.
Timişoara este în acest moment al patrulea oraş ca mărime din ţară, iar prin dezvoltarea sa socio-economică şi culturală a devenit un serios competitor pentru Bucureşti. Aici există numeroase spaţii de cazare, iar turiştii au la dispoziţie absolut orice ar avea nevoie începând de la restaurantele pentru toate buzunarele şi până la magazinele cu produse de cea mai bună calitate. Adevăratele atracţii însă nu sunt suvenirurile sau mâncarea ci chiar oraşul în sine, un muzeu în aer liber plin cu cele mai frumoase opere arhitecturale pe care le veţi putea vedea în acest colţ de ţară.
Oraşul vechi sau Cetatea, aşa cum îi spun localnicii, reprezintă centrul istoric al oraşului Timişoara. Aici clădirile au fost sau sunt incluse într-un amplu proces de renovare, întreaga zonă păstrând o bună parte din farmecul de odinioară. Turiştii pot vizita Sinagoga din Cetate, Domul Romano-Catolic sau Biserica Episcopală Sârbă, iar în partea de sud a Pieţei Unirii se află Primăria Veche, un edificiu în stil baroc ridicat în 1754 pe locul unei băi turceşti. Întreaga zonă merită descoperită la pas, iar atunci când aţi obosit vă puteţi relaxa într-una dintre multele cafenele sau crame deschise în zonă.
Străzile de aici ascund numeroase poveşti, care mai de care mai interesante, iar varietatea arhitecturală expusă dovedeşte cât de mult s-a schimbat acest oraş de-a lungul timpului. Ca o curiozitate, tot la Timişoara şi-a petrecut ultimile sale zile pe pământ românesc şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, chiar înainte de a fi exilat în anul 1866.
Dacă ajungeţi în Timişoara vă recomand să faceţi un popas şi la Muzeul de Etnografie al Banatului unde veţi putea admira numeroase expoziţii permanente cu produse meşteşugăreşti şi ţinute tradiţionale din această parte a ţării. Iar dacă vreţi să oferiţi cuiva drag un cadou, muzeul dispune şi de un bogat magazin de suveniruri cu articole la preţuri accesibile.