Oraşul Arad s-a născut în Evul mediu, fiind iniţial o localitate destinată exclusiv maghiarilor. Cetatea a fost ridicată din ordinul împărătesei Maria Tereza, iar lucrările la ea s-au finalizat în anul 1783. La doar o jumătate de secol distanţă, Crişana şi Banatul au fost alipite României Mari, oraşul Arad devenind şi el parte din ţinuturile româneşti întoarse la patria mamă.
Piaţa Avram Iancu reprezintă cel mai mare spaţiu public deschis din oraş fiind denumită astfel după eroul nostru naţional a cărui obârșie se află nu departe de aici, în Munții Apuseni. Pentru a celebra personalitatea marcantă a lui Avram Iancu, în centrul pieței ce îi poartă numele a fost ridicată şi o statuie impozantă de bronz.
Un exemplu foarte bun de arhitectură specific barocă, Catedrala Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul a fost construită în jurul anului 1860, fiind una dintre bisericile vechi ale oraşului. Este interesant de remarcat la ea faptul că cele două turle au fost adăugate mult mai târziu, în 1906, iar pictura interioară a fost definitivată la aproape 100 de ani de la ridicarea lăcaşului de cult, adică în 1966.
Tot din secolul XIX datează şi Hotelul Ardealul, acesta având la origini rolul de sală de concerte. Reprezentant al stilului baroc, hotelul este deschis şi în ziua de azi, dispunând de unele dintre cele mai bune spaţii de cazare din oraş.
Dacă apreciaţi un spectacol de calitate atunci nu ar trebui să rataţi reprezentaţiile de la Teatrul de Stat din Arad. Acesta în sine este un obiectiv turistic foarte interesant, fiind ridicat aici pe la 1874 în cel mai pur stil neoclasicist, cu coloane corintice şi o loggie foarte înaltă la intrare. Nu sunt foarte mulţi cei care ştiu că ceea ce se poate vedea azi nu este teatrul original ci o clădire reconstruită aproape complet după ce originalul a fost distrus de un puternic incendiu în 1957.
Probabil că unul dintre cele mai populare locuri de promenadă din Arad este Bulevardul Revoluției sau pur şi simplu ”Bulevardul”, așa cum este cunoscut printre localnici. Pornind de la capătul dinspre Strada Unirii, paşii turistului vor trece pe lângă unele dintre cele mai vechi şi mai elegante construcții din oraş, de la case boiereşti de început de secol XIX şi până la palate somptuoase ce găzduiesc astăzi principalele instituții administrative ale oraşului.
Biserica Romano-Catolică de aici este una din principalele atracţii de pe ”Bulevard” fiind ridicată la începutul secolului XX (în 1904 ca să fim mai exacţi). Aici se află una din puținele copii ale lucrării Pieta realizată în original de Michelangelo şi care în varianta ei arădeană se află amplasată deasupra porticului bisericii.
Trecând printre numeroase cafenele şi spații comerciale aranjate cu bunul gust specific ardelenesc, ajungem mai departe la Palatul Administrativ al Primăriei Arad. O excelentă reprezentare a stilului baroc târziu, ingenios îmbinat cu elemente neorenascentiste şi armonizate cu caracterul medieval al turnului cu ceas. Care ceas, pentru că veni vorba, a fost adus tocmai din Elveția.
Dacă ajungeţi în Arad, trebuie să vizitaţi şi Muzeul de Arheologie şi Istorie. Aici sunt expuse permanent colecţii deosebit de interesante ce reflectă istoria şi natura acestor locuri.