Sibiu – un oraş mic cu promisiuni multe

Sibiu – un oraş mic cu promisiuni multe

Piata Mare Sibiu

Deşi se bucură de mai puţin de 150.000 de locuitori, Sibiul este una dintre marile atracţii turistice ale României. Staţiunea Păltiniş se află la mai puţin de 40 de kilometri distanţă de centrul oraşului iar lacul Bâlea este şi el în apropiere. Oraşul a fost capitală a Transilvaniei între 1692 şi 1791 iar în prezent a înregistrat o ascensiune culturală fantastică, ceea ce l-a transformat într-o capitală culturală a ţării. Spectacolele şi atracţiile se ţin în lanţ, aşa că nu te vei plictisi vizitându-l. Nu degeaba a fost declarat Capitală Culturală Europeană în anul 2007.

Muzee după muzee

Muzeul Astra
Muzeul Astra

Sibiul nu duce lipsă de istorie. O vezi în clădirile de pe stradă, o vezi în arhitectura lor, o poţi vedea şi în muzeele care împânzesc oraşul. Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, Muzeul de Istorie Sibiu, Muzeul ”Astra” şi Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească ”Emil Sigerus” sunt doar câteva din cele pe care le poţi vizita. Ele îţi vor prezenta viaţa din Sibiu, aşa cum a evoluat ea de-a lungul secolelor: cu mici elemente de artă populară, arme, costume şi ustensile folosite de localnici în urmă cu zeci şi sute de ani. Există chiar şi un muzeu dedicat locomotivelor cu aburi, în caz că eşti curios să afli.

Un oraş al cultului religios

Sibiul are o istorie religioasă aparte. Centrul oraşului este împânzit de biserici, notabilă în acest sens fiind Biserica Evanghelică Parohială care datează din secolul XIV. Biserica Romano-Catolică este situată în Piața Mare şi a fost construită între anii 1726-1733. O alta este denumită ”Biserica din Groapă” şi datează din 1788. Există şi o sinagogă a cultului mozaic costruită în 1888. Lângă vechiul oraş există două sate care adăpostesc, printre altele, câte o biserică ce datează din secolul XIII.

Aer liber cât încape

Podul Minciunilor din Sibiu
Podul Minciunilor din Sibiu

Sibiul nu duce lipsă nici de pieţe. Piaţa Mare este un teritoriu vast (considerând mărimea oraşului) şi în apropierea ei există destule terase în care te poţi retrage în zilele călduroase de vară. Piaţa Mică şi Piața Albert Huet sunt alte două exemple de locaţii pe care le-ai putea vizita. Podul Minciunilor este una dintre atracţiile turistice ale oraşului, alături de Turnul Scărilor şi Palatul Brukenthal. Zidul vechii cetăţi din Sibiu stă şi acum în picioare iar de vei simţi nevoia de relaxare şi linişte, poţi oricând trece prin Parcul Subarin – o zonă liniştită şi înverzită care te va calma imediat.

Împrejurimile, dacă nu oraşul

Cascada Bâlea
Cascada Bâlea

În caz că după câteva zile petrecute în Sibiu vei simţi nevoia de mai mult, află că împrejurimile oraşului adăpostesc şi ele destule locaţii care merită vizitate. Cascada Bâlea şi lacul care o acompaniază merită văzute, mai ales că zona imediat adiacentă permite drumeţii şi privelişti încântătoare. Ocna Sibiului dispune de o piscină în care te poţi bălăci pe parcursul verii iar la Cisnădioara poţi vizita Biserica Sfântului Mihail. Tot în apropiere de Sibiu se află Poiana Sibiului, o staţiune în care poţi poposi indiferent de anotimp şi care promite zile întregi de relaxare.