Lacul Siriu de pe raza Județului Buzău este dovada că vie că natura și omul pot lucra frumos împreună, rezultatul acestei colaborări fiind un loc de poveste, descris de unii vizitatori ca fiind aproape ireal. Barajul a fost construit în comuna cu același nume și dintr-o zonă de pustie, alcătuită numai din coline nesfârșite a luat naștere acest loc perfect, potrivit cel puțin pentru o escapadă de weekend.
Lacul în care se oglindesc colinele înverzite din jur a fost finalizat în anul 1985, ocupând o suprafață ce depășește 500 de hectare. Apele line dintre masivele Siriu și Podu Calului par nesfârșite, fiind o încântare pentru turiștii ce vizitează regiunea pentru a se deconecta măcar pentru câteva zile de ritmul cotidian de altfel destul de alert. Vizitatorii fructifică la maxim vacanța în natură, deși există pensiuni cu locuri de cazare mulți dintre ei preferă câteva nopți liniștite la cort. În zilele senine, malurile apelor devin mediul propice pentru plimbări, picnic, sau alte activități de familie relxante.
Relieful impunător și bine împădurit din jurul apelor crează un cadru aparte și este în același timp o provocare pentru turiștii care vor să-și pună la încercare limitele fizice. Grupuri de vizitatori pornesc încă de la răsăritul soarelui în drumeții, efortul de urca până sus le va fi răsplătit de priveliști uimitoare. De sus, vor obține o imagine de ansamblu a apei strălucitoare, lacul este uimitor indiferent de unghiul din care este privit.
Dincolo de aspecul unic, Lacul Siriu contribuie la producerea energiei electrice, însă rămâne și un obiectiv turistic ce câștigă de la an la an tot mai multă popularitate. Zona este renumită și pentru apele învolburate și reci cu gheața ale cascadei Pruncea, aflată la doar 5 kilometri de lac. Locul este mai aglomerat vara, atunci când turiștii își doresc să evite canicula și se avântă în apele reci și zgomotoase. Turiștii au oportunitatea de a înota în apele sale, în schimb această acțiune este strict interzisă pe lac. Cascada pare a fi exact opusul lacului poate fi descrisă ușor ca fiind rapidă, zgomotoasă și neliniștită.
Un lac ar fi incomplet în lipsa peștilor, dar Lacul Siriu este locul perfect și pentru pescari. Exisă anumite zone bine amenajate unde amatorii își pot pune în practică abilitățile, printre capturi se numără specii de pești cum sunt carasul, păstrăvul sau crapul. Dacă nu își place să pescuiești, în zilele însorite poți face plajă sau poți închiria o plută pentru o mică plimbare.
Lacul Siriu este o zonă mai retrasă din țara noastră, dar care devine ușor, ușor un obiectiv turistic important pe harta României.