Biserica fortificată din Biertan a fost ridicată într-una dintre cele mai vechi localități menționate istoric în zona Ardealului. Biertanul, asemenea altor șapte sate locuite de sași, aparând într-un document fiscal bisericesc din 1283.
Însă există o dovadă documentară chiar mai veche a acestei așezări, datând din anul 1224. Cu toate astea Biserica fortificată din Biertan a fost ridicată mult mai târziu, între 1490 și 1520, în plin Ev Mediu, lucru subliniat și de arhitectura gotică târzie a edificiului.
Întregul complex arhitectural este alcătuit din biserică, aflată în centru și un sistem de fortificații împrejmuitor. Edificiul are dimensiuni impresionante, potrivite în aparență mai degrabă pentru un oraș decât pentru o localitate de dimensiunile unei comune. Totuși nu trebuie să uităm că aici a funcționat vreme de trei secole, sediul episcopatului săsesc.
Biserica fortificată din Biertan se remarcă printr-o arhitectură gotică de factură monumentală, cu trei hale de aceeași înălțime și trei intrări care acoperă părțile de Vest, de Sud și de Nord. Iar la interior, între 1483 și 1513, meșteri germani din Nürnberg și austrieci din Viena au realizat un valoros altar poliptic, că stă așezat în spatele altarului bisericii. În plus, mobilierul este foarte frumos ornamentat care se pot compara cu orice alt interior de biserică gotică apuseană.
Biserica din Biertan și detaliile ei faimoase
Un aspect al interiorului care a devenit faimos la Biserica fortificată din Biertan este ușa sacristiei al cărei sistem ingenios cu nu mai puțin de 19 încuietori a fost premita în anul 1900 la Expoziția Mondială din capitala Franței. Această ușă nu este însă doar un element definitoriul pentru acest tip de lăcașe de cult, ci în cazul bisericii din Biertan, reprezintă exemplul perfect de artă săsească medievală, cu intarsii complicate și un mecanism complicat dar care s-a păstrat funcțional până în ziua de azi.
Zidurile ce înconjoară biserica fortificată din Biertan sunt printre cele mai solide din Transilvania, fiind dispuse pe nu mai puțin de trei rânduri cu 6 turnuri și 3 bastioane. Dar nu toate au fost ridicate simultan, construcția fiind începută în secolul al XIV-lea și avansând ulterior pe măsură ce situații vremii a cerut întărirea fortificațiilor.
Pe lângă frumusețea sa, Biserica fortificată din Biertan oferă câteva mostre de judecată săsească, așa cum avea ea loc pe vremuri. Astfel, chiar lângă biserică se poate observa un bolovan de dimensiuni relativ mari unde, în fiecare duminică, ședeau cei ce păcătuiseră într-un fel sau altul de-a lungul săptămânii. De asemenea, bastionul din partea de Est găzduia pe vremuri o carceră mai puțin obișnuită. Cum pe atunci nu existau armate de mediatori, cuplurile căsătorite ce doreau să divorțeze, erau închise aici vreme de două săptămâni. Li să dădea spre folosire o singură farfurie, o singură cană și un singur tacâm iar pentru somn aveau la dispoziție un singur pat. Se spune că, cu o singură excepție, această metodă a dus la împăcarea tuturor celor ce voiau să se despartă.