Torino este probabil cel mai important oraş şi centru comercial din nordul Italiei. Înconjurată de Alpi şi scăldat de râul Po, această veche metropolă se laudă cu o bogată moştenire istorică şi culturală, fiind recunoscut pentru numeroasele sale galerii, biserici, palate, muzee și parcuri deosebit de frumoase. Iar dacă azi putem mulțumi cuiva pentru adevărata comoară arhitectonică, acea mulțumire ar trebui să meargă către conducătorii Ducatului de Savoia, care și-au avut aici capitala și din pricina căruia, Torino a prosperat în Evul Mediu și perioada Renașterii.
Despre Torino se spune chiar că ar fi leagănul libertății Italiei, pentru că aici s-au născut și au crescut multe dintre personalitățile vieții publice italiene, oameni care au scris istoria acestor locuri. Însă dincolo de turism și istorie, aici se găsește și unul dintre cele mai importante centre universitare din Italia: Universitatea din Torino.
Numele de Torino se trage de la Taurini, un vechi trib ce a locuit pe valea râului Po și care mai târziu au fost colonizați de romani, pe locul actualului oraș formându-se colonia romană Julia Augusta Taurinorum. Însă după căderea imperiului Roman, locul a trecut prin mai multe stăpâniri până când, în urma unor legături de familie, orașul a intrat în posesia familiei de Savoya și mai târziu în componența ducatului cu același nume.
În vremurile moderne, Torino a avut destul de mult de suferit datorită crizelor socio-economice de la începutul secolului trecut dar și ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate astea, grație unei bune administrații și a unei voințe spre progres, orașul și-a revenit miraculos, susținut fiind inclusiv de industria auto dezvoltată aici.
Azi, Torino este recunoscut ca un soi de Motor City European, dar în același timp, el a devenit în ultimele decenii una dintre destinațiile favorite ale turiștilor ce vor să ajungă în Italia. Iar la asta a contribuit nu doar moștenirea istorică a vechii așezări ci și evenimentele organizate aici, inclusiv Jocurile Olimpice de Iarnă organizate aici în 2006, event ce a atras milioane de oameni din întreaga lume.
Datorită poziției sale în nordul Italiei, Torino se bucură de o climă umed-subtropicală, foarte diferit față de climatul mediteranean prezent în majoritatea celorlalte regiuni ale țării. Astfel, iernile sunt mai mereu moderat de reci, verile sunt blânde și nu foarte călduroase la deal, dar destul de fierbinți la șes. În schimb, majoritatea precipitațiilor cad mai ales toamna și primăvara. Și chiar dacă iarna și primăvara, zona în care se află Torino este invadată de ceață, orașul este ferit de acest fenomen datorită poziționării sale la capătul Văii Susa.
Atracții turistice în Torino
Turismul este una dintre cele mai dezvoltate industrii din Torino. Acest lucru se datorează în special moștenirii sale istorice, un detaliu specific, de altfel întregii Italii, dar care prezintă o mare importanță în acest oraș. Motivele sunt mai multe și majoritatea au legătură cu faptul că aici s-a aflat reședința regatului Sardiniei dar și cel al casei de Savoya. Așa se face că unul dintre cele mai importante palate de aici este cel ce a funcționat ca reședință oficială a membrilor acestei familii, Palatul Regal. În plus, tot aici se mai găsesc Palazzo Chiablese, Biblioteca Regală, Armureria și multe alte construcții din perioada medievală târzie sau din Renaștere.
Muzeul Egiptean din Torino este specializat în arheologie și antropoligie, cu o înclinare specială spre istoria Egiptului Antic. Acest fapt se traduce printr-o colecție impresionantă de artefacte egiptene, cea mai mare de acest gen în afara celor ce se găsesc în țara nord-africană. De asemenea, tot în Torino se mai găsesc și Muzeul Păpușilor dar și cel de Artă Orientală cu una dintre cele mai importante colecții de artă asiatică de pe tot cuprinsul Italiei.
Un alt motiv pentru care Torino a intrat pe harta turismului mondial este celebrul Giulgiu al Mântuitorului. Acest artefact controversat, criticat și negat de unii dar adulat de alții, oferă o imagine ciudată, reținând pe pânză silueta unui bărbat ce pare să fi suferit răni similare cu ale Mântuitorului. Actualmente, prețioasa relicvă este păstrată în Capela Regală a Catedralei Sf. Ioan Botezătorul. Însă originile sale sunt încă sub semnul întrebării iar cei ce ar putea să lămurească misterul preferă să păstreze un element de mister, lăsând la latitudinea fiecăruia să creadă sau nu că are în față giulgiul în care a fost învelit Iisus Hristos după moartea pe cruce.
Însă dacă ajungeți în Torino nu trebuie să vă opriți doar la a vizita muzeele orașului. Întreaga metropolă este o adevărată expoziție vie iar majoritate clădirilor istorice ce au supraviețuit până în ziua de azi au un impresionant stil baroc. Centrul orașului este un bun exemplu în acest sens, cu excepția străzii Via Romana care a fost reconstruită între anii 1931 și 1937, reprezentând un exemplu perfect de Raționalism Italian. Însă Via Romana nu este doar din acest motiv importantă ci și pentru că se intersectează cu mai multe piețe cum ar fi Carlo Felice sau San Carlo, la rândul lor, expuneri ale spiritului raționalist.
Pe de altă parte, Crocetta este districtul modern al orașului, o zonă selectă și destul de exclusivistă. Aici, cel mai popular bulevard este Corso De Gasperi unde să găsește principala piață deschisă din Torino: Mercato della Crocetta unde se găsesc de toate, inclusiv haine de firmă la prețuri cu discount (aviz amatorilor).
Torino este o experiență completă ce îmbină frumusețea unui oraș clasic cu stilul de viață italian modern, o experiență aparte în peisajul turistic european.