Peșterile Skocjan sunt un sistem format din relief carstic din Slovenia, considerate a fi o comoară naturală a Planetei. Pentru Slovenia, Peșterile Skocjan reprezintă un important fenomen subteran, fapt care nu a trecut neobservat, frumoasele forme de relief fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din anul 1986.
Peșterile Skocjan sunt mai presus de toate un fenomen natural de importanță globală. Lungimea totală explorată de ființa umană este de 6200 de metri, cifră care propulsează sistemul de peșteri din Slovenia în topul celor mai mari peșteri din Europa. Calcarul din frumoasele peșteri ajunge la 300 de metri grosime, iar Râul Reka străbate agale subteranul peșterilor și înfrumusețează peisajul cu susurul său. Râul Reka curge în subteran pe o suprafață de aproape 35 de kilometri și debitele acestuia sunt un aspect care conferă unicitate Peșterilor Skocjan.
Primele informații cu privire la Peșterile Skocjan apar încă din Epoca Antichității, acestea fiind marcate pe cele mai vechi hărți ale Sloveniei. O altă dovadă care subliniază importanța deosebitului complex de peșteri este anul 1782, când pictorul francez Louis Francois Cassas petrece zile bune în Peșterile Skocjan pentru a reda câteva peisaje de aici. Explorarea sistematică a Peșterilor Skocjan a început mult mai târziu, în 1884 când o divizie formată din speologi de diferite naționalități se deplasează în Slovenia pentru a analiza una dintre cele mai mari peșteri ale lumii. Aceștia au surpriza de a descoperi o imensitate formată din cele mai ciudate structuri, formațiuni calcaroase cu aspecte unice.
O altă realizare majoră a avut loc în anul 1904, când locuitorii din zonă reușesc să escaladeze peste 60 de metri din zidul alunecos. La aproape 100 de ani diferență, scafandrii sloveni reușesc să înainteze prin apele reci din subteran și descoperă peste 200 de metri de noi pasaje de peșteră.
Dintotdeauna oamenii au fost atrași de locurile noi, neatinse de urmele umane, chiar dacă acest lucru a presupus asumarea unor riscuri. Peșterile Skocjan sunt un asemenea loc ce manifestă o atracție nebănuită, mai ales în rândul iubitorilor de aventură. Labirinturile infinite, dificultatea traseelor, mediul periculos sunt factori care atrag numeroși turiști de pretutindeni.
Este dificil de stabilit momentul în care turismul în Peșterile Skocjan a început să ia amploare, cert este că în ultimii ani cifrele au început să crească simțitor. Anul trecut peste 500 000 de turiști străini s-au aventural în labirinturile Peșterilor Skocjan. În prima parte a peșterilor există și un pod de oțel, reînnoit în anul 2011 de pe care turiștii pot admira formele de calcar sculptate cu măiestrie de către forțele naturii și inclusiv o parte din canionul subteran.
Așadar, Peșterile Skocjan sunt poate cel mai atractiv punct turistic din Slovenia. Statul nu este foarte dezvoltat din punct de vedere turistic, dar iată că pe teritoriul său se află fenomene naturale uimitoare.