Rovaniemi este un oraș fascinant, cel mai nordic punct din Finlanda, fiind celebru în lume sub denumirea de “Sediul lui Moș Crăciun” sau “Orașul Crăciunului”. Rovaniemi este frumos decorat în perioada sărbătorilor, străduțele orașului se transformă într-un spectacol al luminilor colorate. Brazii încărcați de zăpadă, săniile trase de reni subliniază și mai mult ideea de sărbătoare și crează o atmosferă de basm.

Rovaniemi este locul de unde poate fi admirată Aurora boreală
Rovaniemi este locul de unde poate fi admirată Aurora boreală / Foto: orangesmile.com

Numeroși turiști de pretutindeni aleg Rovaniemi ca și destinație de petrecere a Crăciunului, în ultimii ani popularitatea regiunii a crescut simțitor. În preajma sărbătorilor, în Rovaniemi au loc tot felul de evenimente menite să aducă spiritual Crăciunului în sufletele tuturor vizitatorilor. Se organizează târguri de Crăciun, spații de expunere a obiectelor decorative care vor înfrumuseța casele tuturor locuitorilor. Aceste evenimente au un success răsunător în Rovanimeni, comercianții de pretutindeni expun cu mândrie diverse obiecte care le vor rotunji veniturile.

Scrisorile care ajung la Oficiul Poștal Central sunt frumos aranjate
Scrisorile care ajung la Oficiul Poștal Central sunt frumos aranjate / Foto: grandma-in-lapland.com

O parte din România se află la Rovanimeni prin intermediul unei role de hârtie de 413,80 metri lungime. Vă veți întreba care este legătura dintre cele două regiuni aproape opuse. Ei bine această imensă rolă de hârtie cuprinde gândurile, emoțiile și dorințele a 2110 copii de la opt școli din Brașov. Nu se știe cum s-a descurcat Moșul cu imensa scrisoare și mai ales cum a înțeles el cuvintele stângace scrise în limba română, cert este că inedita rolă de hârtie stă astăzi la loc de cinste în centrul biroului din Oficiul Poștal Rovaniemi.

Oficiul Poștal Central, Rovaniemi
Oficiul Poștal Central, Rovaniemi / Foto: grandma-in-lapland.com

Oficiul Poștal Central al lui Moș Crăciun este de departe locul care atrage atenția tuturor turiștilor pentru că aici ajung dorințele ascunse ale celor mai mulți copii din întreaga lume. Spațiul interior, destul de larg, este decorat cu desene, iar pe rafturi sunt așezate cu grijă mii de scrisori realizate cu atenție de către copii. Oficiul Poștal Central este spatial de unde pot fi achiziționate fel de fel de obiecte, cărți poștale, magneți, clopoței, jucării, fiind în același timp locul de unde poți trimite o scrisoare ștampilată chiar de Moș Crăciun. Elfii bătrânelului vesel aleargă sprinteni în întâmpinarea vizitatorilor și le oferă diverse informații de care au nevoie.

Moșul în biroul său din Oficiul Poștal Central
Moșul în biroul său din Oficiul Poștal Central / Foto: picstopin.com

Se spune că locuința secretă a lui Moș Crăciun, cândva neștiută de nimeni, a fost descoperită anii trecuți, iar vestea s-a răspândit cu repeziciune în toate colțurile lumii. Mulți călători de pretutindeni au străbătut mii de kilometri pentru a-l cunoaște personal pe Moș Crăciun. Atunci, oficialii din Rovaniemi au luat decizia de a construi o casă mai mare, sediul lui Moș Crăciun ce poate fi vizitat de oamenii din lumea întreagă.

Moșul pornește în marea călătorie din noaptea de 24 decembrie
Moșul pornește în marea călătorie din noaptea de 24 decembrie / Foto: primatours.ro

Se pare că, există numeroase locuri pe Pământ ce au o legătură cu Moș Crăciun, fapt care le-a adus numeroase beneficii. Rezervările pentru petrecerea Crăciunului în Rovaniemi se fac cu câteva luni înainte, iar biletele se epuizează rapid. Rovaniemi este cadrul ce crează o atmosferă deosebită în perioada sărbătorilor, iar acest fapt atrage anual turiști din întreaga lume.