Parcul Guell, o perspectivă fantezistă a lui Gaudi

Parcul Guell, o perspectivă fantezistă a lui Gaudi

Parcul Guell, Barcelona
Parcul Guell, Barcelona / Foto: crazybeautifulnature.wordpress.com

Parcul Guell este de fapt un complex de elemente arhitecturale ce au fost construite de către celebrul Antonio Gaudi pe dealul El Carmel, în cartierul Gracia din Barcelona. Finalizarea proiectului a durat 4 ani și s-a desfășurat între anii 1910-1914. Parcul Guell ocupă o suprafață totală de 17,18 hectare și este una dintre cele mai mari opera arhitecturale ale Europei de Sud.

Parcul Guell, opera lui Gaudi în Barcelona
Parcul Guell, opera lui Gaudi în Barcelona / Foto: anywallpaper.net

Zona pe care este amplasat astăzi Parcul Guell a fost de fapt un cartier obișnuit de locuințe. Parcul Guell a fost proiectat ca fiind o regiune capabilă să aducă liniște și calm într-o metropolă atât de aglomerată și agitată precum este Barcelona. Designul edificiilor din parc sunt o întruchipare a stilului inconfundabil ce îl caracterizează pe Gaudi, iar acest fapt rezultă din orice element al Parcului Guell, indiferent de unghiul din care privești.

Mozaicurile din Parcul Guell au o frumusețe unică
Mozaicurile din Parcul Guell au o frumusețe unică / Foto: barcelona-home.com

Formele geometrice, coloanele ce par uneori trunchiuri de copaci, onduleurile, toate au o frumusețe aparte și relaxează privitorul. O mare parte dintre suprafețele acestora sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau cu sticlă colorată, sub forma unui mozaic ce poartă numele de Trencadis. Această tehnică este destul de dificilă și mai puțin utilizată de către artiștii lumii, iar Parcul Guell este unul dintre cele mai renumite simboluri ale stilului Trencadis.

Intrarea în Parcul Guell
Intrarea în Parcul Guell / Foto: fr.wallpaperswiki.org

Parcul Guell este localizat la marginea Orașului Barcelona și crează o atmosferă pașnică aflată într-un constrast total cu frenezia frumoasei metropole. Gaudi a dorit ca între operele sale și natură să existe o corelație perfecta, iar acest fapt i-a reușit din plin. Formele ambigue ce crează peșteri, stalactite, trunchiuri de copaci se află într-o armonie totală cu cerul senin și plantele înverzite din împrejurimi.

Astăzi, Parcul Guell este o zonă cu o vegetație foarte bogată
Astăzi, Parcul Guell este o zonă cu o vegetație foarte bogată / Foto: www.worldofdesigners.com

Se pare că, în momentul în care Antoni Gaudi a preluat zona, aceasta era total defișat, neexistând aproape nici un fel de vegetație. El a fost cel care a dorit ca în parcul său să existe tot de felul de plante, predominante fiind cele mediteraneene: palmieri, chiparoși, smochini, magnolia, iedere, lavandă, salvie sunt doar câteva dintre speciile care înfrumusețează și parfumează Parcul Guell.

Imaginiația lui Gaudi a întrecut orice limită atunci când a creat Parcul Guell
Imaginiația lui Gaudi a întrecut orice limită atunci când a creat Parcul Guell / Foto: rekuromeodaily.blogspot.ro

Parcul Guell a fost construit la o înălțime de 60 de metri față de nivelul la care se află Barcelona. Gaudi și-a dorit să profite de acest avantaj și să creeze  în vârful său un edificiu spiritual, o capelă, care din păcate nu a mai fost construită niciodată.  Cu toate acestea, Parcul Gaudi rămâne unul dintre cele mai originale și mai fanteziste parcuri care au fost amenajate vreodată, fiind un principal obiectiv turistic din Barcelona. Alături de celelalte creații ale lui Gaudi, Parcul Guell a fost inclus cu mândrie în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Fiecare centimetru din opera lui Gaudi are ceva special
Fiecare centimetru din opera lui Gaudi are ceva special / Foto: cityguide2011.wordpress.com

Parcul Guell poate fi catalogat și ca un monument al contrastelor, pe de o parte este delicat prin intermediul ornamentațiilor fine, pe de alta este sofisticat prin formele care îi conferă o alură aparte. Dacă ajungi în Barcelona oprește-te prima data în Parcul Guell. Este de neiertat să ratezi o asemenea operă arhitecturală!