Olanda este fără doar și poate una dintre cele mai frumoase țări din lume, un ansamblu interesant de orașe cochete, rezervații naturale uimitoare și câmpuri întregi de lalele devenite deja amprenta acestui stat deosebit. În inima Olandei se află un loc fascinant, o așezare mică, dar foarte primitoare ce poartă numele de Geithoorn. Această oază de verdeață și liniște se află în Provincia Overijssel, fiind de fapt o alăturare inedită de canale și lacuri, locul unde civilizația umană a lăsat ca natura să-și urmeze cursul firesc.

Arhitectura este un alt aspect deosebit
Arhitectura este un alt aspect deosebit / Foto: www.flickriver.com

Această zonă deosebită este un exemplu perfect de sat olandez tradițional, locul unde oamenii nu au ridicat case luxoase, ci au preferat să ducă un trai liniștit în locuințe mici, a căror formă a rămas neschimbată de sute de ani. Această lume feerică este alcătuită din case vechi, unite prin podețe din lemn ce fac legătura între zonele de vis-a-vis. Puțin peste 2600 de persoane locuiesc în acest peisaj rural desprins parcă din povești, la aceștia se adaugă un număr impresionant de turiști dornici să bifeze în itinerariul lor acest Colț de Rai.

Localitatea este o oază de verdeaţă
Localitatea este o oază de verdeaţă / Foto: www.theplaidzebra.com

Satul din inima Olandei mai este supranumit și “Veneția Nordului”, asta pentru că în zonă nu există infrastructură, singurele mijloace de transport fiind bicicleta și bărcile. Principala ocupație a locuitorilor este creșterea animalelor și mai puțin agricultura, chiar și caprele sau vacile sunt transportate zi de zi cu barca. Primii locuitori pășesc pe aceste meleaguri în jurul anului 1230, de atunci și până astăzi zona s-a dezvoltat armonios, iar locuitorii și reprezentanții statului nu au permis modernizarea excesivă a acestor plaiuri mioritice. Regiunea este bogată în cărbune, iar construcția canalelor a reprezentat modalitatea prin care minerii transportau cărbunii de pe un mal pe celălalt.

Singurele mijloace de transport sunt barca și bicicleta
Singurele mijloace de transport sunt barca și bicicleta / Foto: commons.wikimedia.org

Geithoorn câștigă teren pe harta turistică a lumii începând cu anul 1958, atunci când un eveniment important avea să schimbe pentru totdeauna parcursul acestui sat uitat de lume. Regizorul olandez Bert Haanstra filmează aici comedia “Fanfara”, iar imaginile aveau să facă înconjurul lumii. Zona este intens vizitată mai ales în timpul verii, atunci când climatul plăcut este unul dintre motivele pentru care turiștii se îndreaptă pentru câteva zile spre această oază de verdeață. Un tur complet al satului este maniera prin care poți admira frumoasa arhitectură din lemn, la umbra arborilor înalți se ascund case care mai de care mai frumoase.

Puţin peste 2600 de locuitori trăiesc în satul olandez
Puţin peste 2600 de locuitori trăiesc în satul olandez / Foto: www.kosmatech.nl

Trecutul zonei nu va fi uitat niciodată, în sat există mai multe muzee și galerii de artă unde sunt expuse obiecte vechi, amintiri de la momentul în care această așezare umană era doar o regiune pustie. Geithoorn este unul dintre puținele sate olandeze conservate încă în formă tradițională, acel loc plin de farmec apreciat de către turiștii din întreaga lume.