Este cel mai sudic continent de pe Pământ, fiind teritoriul extremelor cu cel mai rece şi mai uscat climat de pe Glob. Este al cincilea cel mai mare continent din lume şi se mândreşte cu peisaje uluitoare, unele dintre ele neatinse de fiinţa umană.

Cercetători în Antarctica
Cercetători în Antarctica

Pământul Îngheţat nu se poate mândri cu o populaţie prea numeroasă, câteva mii de oameni de ştiinţă s-au stabilit în Antarctica pentră că elementele pe care le pot analiza aici sunt infinite, dar mai ales sunt unice în lume. Pe lângă populaţia stabilă se regăsesc periodic şi câteva sute de turişti aventurieri capabili să înfrunte gerul pentru a avea parte de expediţia vieţilor lor.

Turişti în Antarctica
Turişti în Antarctica

Oficial, Antarctica nu este regiune turiştică fiind declarată zonă de cercetare internaţională. Nu există oraşe, ci doar două staţii de cercetare amenajate ca sprijin pentru oamenii de ştiinţă. Cu tote acestea, turişti de pretutindeni s-au arătat interesaţi de frumuseţea extremă a Antarcticii, iar dreptul de a vizita teritoriul zăpezilor nu le-a fost încălcat. De regulă, excursioniştii aleg una dintre cele trei forme de a ajunge în Antarctica: călătoriile maritime, expediţiile pe teren sau vizualizarea Antarcticii din aer. Există peste 80 de companii de turism care organizează expediţii turistice în Antarctica.

Pinguinii din Antarctica, una dintre cele mai mari atracţii ale regiunii
Pinguinii din Antarctica, una dintre cele mai mari atracţii ale regiunii

Pentru turişti, Antarctica este accesibilă doar în sezonul de vară între lunile noiembrie şi martie când o parte dintre gheţarii imenşi se topesc şi astfel este posibil accesul maritim. În această perioadă, temperaturile pot ajunge până la 14 grade Celsius şi timp de 24 ore este lumină. În timpul iernii, nu se poate înainta pe apele mării din cauza gheţarilor, iar temperaturile fot scădea frecvent până la -40 de grade Celsius. De asemeni, în sezonul rece este întuneric tot timpul, 24 de ore pe zi. Pe teritoriul Polului Sud temperaturile sunt cu mult mai scăzute, -15 grade Celsius în perioadă verii, iar în sezonul de iarnă, termemometrele pot arăta şi -80 de grade Celsius.

Insula Shetland şi o frumoasă familie de pinguini, Antarctica
Insula Shetland şi o frumoasă familie de pinguini, Antarctica

Insulele Shetland de Sud par a fi cea mai accesibilă zonă pentru turişti. Acestea sunt situate la aproximativ 120 de kilometri de Peninsula Antarctica şi au o suprafaşă totală de aproape 3700 kilometri pătraţi. În ciuda condiţiilor climaterice dure, prin excepţie, în regiune există o vegetaţie formată din muşchi, licheni şi alge. Fauna din Insulele Shetland este un real spectacol în care protagoniştii sunt numeroşi pinguini, foci, păsări maritime, mii de specii de peşti şi chiar balene.

Antarctica, transportul maritim printre gheţari
Antarctica, transportul maritim printre gheţari

În momentul în care decizi că a venit clipa marii aventuri în Antarctica trebuie să pui la punct chiar şi cele mai mici detalii pentru că pe continent nu există locuri din care să cumperi alimente sau alte obiecte. Orice turist trebuie să se pregătească pentru  fel de fel de situaţii neprevăzută care pot să apară la un moment dat. Persoanele sensibile sau care suferă de diverse afecţiuni trebuie să ia în considerare că ajutorul medical în Antarctica este foarte limitat, iar o posibilă evacuare de urgenţă ajunge să coste câteva zeci de mii de dolari.

Antarctica
Antarctica

Aşadar, Antarctica este o destinaţie turistică ce se adresează unui număr foarte limitat de turişti. De obicei, persoanele care ajung în Antarctica s-au născut cu spiritul de aventură, sunt puternice şi au un curaj aparte. O expediţie în Antarctica este foarte costisitoare, dar rămâne cu siguranţă o provocare. Unii dau curs acestei provocării, alţii nu.