Situată în mijlocul Pacificului de Sud, la peste 3.000 kilometri sud-vest de Insulele Galapagos si la 4.025 de kilometri distanţă de coasta de vest a Americii de Sud, se află Insula Paştelui sau Rapa Nui, un triunghi misterios format din 163 kilometri pătraţi de rocă vulcanică.
După o călătorie lungă pe drumuri despre care nu ştia absolut nimic, Hotu Matua descoperă la un moment dat Insula Paştelui căreia îi dă numele “Te Pito no te Henua”, adică Buricul pământului sau Capătul lumii şi unde, mai târziu, este numit rege. În traducere Pito înseamnă buric sau cordon ombilical, iar numele simbolizează faptul că insula era văzută ca o legătură între lumea celor vii (Kainga) și lumea spirituală Po din adâncul oceanului. Mai târziu, în 1722, exploratorul olandez Jacob Roggeveen, cel care a descoperit din pură întâmplare insula, i-a schimbat numele în Paasch-Eyland, adică Insula Paștelui, aşa cum o ştim astăzi.
Situată într-o zonă subtropicală, Insula Paștelui are o climă umedă, aproape ecuatorială și prin urmare, temperature nu scade aici sub 18 grade în timp ce maximum înregistrat (în februarie) a fost de 28 de grade Celsius.
Istoria Insulei Paştelui este una controversată, marcată de războaie civile, raiduri ale vânătorilor de sclavi, boli sau foamete. Cu toate astea, locuitorii de aici au lăsat o moștenire cultural solidă care a străbătut timpul pentru a se deschide astăzi în faţa privirilor curioase ale turiştilor.
Una dintre principalele atracţiile de pe Insula Paştelui constă în sculpturile în piatră vulcanică denumite Moai care datează din anii 1100 – 1680. Legenda spune că locuitorii insulei credeau că aceste statui sunt înzestrate cu puteri supranaturale şi îi apără de nenorociri sau de boli. Iar fiecare Moai din Insula Paștelui era asociat unei căpetenii de neam sau trib.
În mod ciudat, nimeni nu poate explica cum au fost sculptate sau cum au fost transportate în locurile în care se găsesc azi acești mastodonți. Se presupune totuși că indigenii au folosit dălți de piatră ascuțite în mod repetat și că la fiecare statuie au lucrat mai multe echipe de pascuani. Însă în continuare lucrurile se poticnesc pentru că cel mai mare moai ridicat la locul său nu are ”decât” vreo 80 de tone și circa 10 metri înălțime.
Dar dacă ”Capetele din Insula Paștelui” sunt celebre peste tot în lume, mai puțini sunt cei ce au auzit de Rongorongo, scrierea băștinașilor de pe acest petic de pământ. Poate și pentru că azi nu mai există decât vreo 24 de obiecte confecționate din lemn pe care se găsesc scrieri Rongorongo și care și-au găsit locul prin diferite muzee ale lumii.
Începând cu anul 1975, în Insula Paștelui se organizează un festival anual bazat pe cultura și tradițiile băștinașilor de aici. În plus, dacă veți vizita aceste locuri veți descoperi că locuitorii insulei au o tradiție îndelungată în muzică și în prelucrarea artistică a lemnului.
Astăzi Rapa Nui este considerată de către UNESCO patrimoniu universal, iar cea mai mare parte a insulei a fost declarată Parc Național (Parcul Național Rapa Nui).