Este situat în localitatea omonimă, în Franţa, fiind unul dintre cele mai cunoscute castele ale lumii datorită unei arhitecturi franceze renascentiste compltată de stilul medieval. Castelul Chambord este cea mai mare construcţie de pe Valea Loirei şi conferă întregii regiuni un farmec aparte.
Regele Francois este cel care a avut iniţiativa de a construi Castelul Chambord. Proiectarea construcţiei este în continuare un mister şi au existat numeroase controverse legate de acest aspect. Designul original al construcţiei este atribuit lui Domenico da Cortona, dar există mari îndoieli legate de activitatea acestuia. Numeroşi artişti au contribuit activ la forma Castelului Chambord, fapt care induce o oarecare nesiguranţă în ceea ce priveşte informaţiile care s-au vehiculat de-a lungul timpului.
Piatra de temelie a Castelului Chambord este pusă la data de 6 septembrie 1519, dar Regele Francois este nevoit să stopeze lucrările în 1521 cand izbucneşte războiul italian. Evenimentul a durat 5 ani, până în 1526 când 1800 de persoane reîncep să lucreze la frumoasa construcţie. Motivul pentru care Regele Francois a decis construirea Castelui Chambord a fost acela de a deţine o cabană de vânătoare unde avea să petreacă câte 6 săptămâni în timpul partidelor de vânătoare din regiune. S-a dovedit mai târziu că edificiul nu era potrivit nici măcar pentru vizite scurte, camerele mari, ferestrele uriaşe, tavanele înalte făceau încălzirea imposibilă. În imediata apropiere a Castelului Chambord nu existau surse de produse alimentare, pe atunci Valea Loirei era zonă dedicată activităţilor de vânătoare şi atât.
În anul 1547 Regele Francois moare subit din cauza unui atac de cord, iar Castelul Chambord este părăsit pentru o perioadă foarte îndelungată, de aproape un secol. Cu paşi mărunţi, edificiul avea să devină o ruină, până în anul 1639 când Regele Louis al XIII-lea decide să salveze construcţia până când nu ar fi fost prea târziu. Interiorul a fost decorat cu mobilier de epocă de o valoare incontestabilă.
Castelul Chambord are o lungime impresionantă de 128 de metri, având mai mult de 800 de coloane sculptate şi un acoperiş cu fel de fel de decoraţiuni. Când Regele Francois a comandat constuirea lucrării şi-a dorit ca edificiul să arate ca un oraş şi să se asemene cu Constantinopolul. Se pare că această dorinţă a fost îndeplinită, deseori Castelul Chambord a fost confunat cu o mini metropolă. Împrejurimile construcţiei sunt de fapt 13000 de hectare de păduri, fiind o rezervaţie în care predomină cerbii.
Anul 1792 este un moment nefast în decursul armonios al Castelului Chambord, guvernul revoluţionar a ordonat vânzarea mobilierului, chiar şi podelele au fost scoase pentru valoarea lemnului. În anii următori se pune accentul pe renovarea edificiului dar nimeni nu reuşeşte să-l readucă la valoarea sa iniţială. În 1939, colecţiile de artă din Muzeul Luvru sunt depozitate în Castelul Chambord, inclusiv Mona Lisa şi Venus din Milo. Acest aspect creşte popularitatea Castelului Chambord care devine imagine utilizată la scară largă în promovarea ciocolatei, produselor alcoolice, ceasurilor, obiectelor din porţelan şi altele.
Astăzi Chambord este o atracţie turistică majoră a Franţei şi aproximativ 1 milion de turişti din lume trec pragul castelului în fiecare an.