Muntele Mayon este un vulcan activ, localizat pe Insula Luzon, în Filipine şi este uşor recunoscut mai ales prin forma sa conică, aproape perfectă. Muntele vulcanic întregeşte orizontul natural al zonei, data de 20 iulie a anului 1938 este momentul în care regiunea este declarată peisaj protejat, aceasta fiind prima acţiune de acest gen în Filipine. Cel mai activ vulcan de pe teritoriul statului filipinez se înalţă dramatic până la înălţimea de 2462 de metri, forma sa deosebită poate fi uşor distinsă şi de la distanţe mari, dinspre Naga sau Catanduanes. Nimeni nu poate contesta frumuseţea zonei, însă erupţiile vulcanice violente care au început în anul 1616 au răpit vieţile multor locuitori şi vizitatori deopotrivă. Cea mai recentă erupţie a avut loc în anul 2014.

Conul aproape perfect întregeşte peisajul natural
Conul aproape perfect întregeşte peisajul natural / Foto: imgkid.com

La momentul actual, Muntele Mayon este atent monitorizat de către Institutul filipinez de Vulcanologie şi Seismologie, atunci când există pericol de erupţie, au loc evacuări de persoane în masă pe o rază de 8 kilometri. Deşi este un act de curaj, în momentele “paşnice” ale vulcanului, vizitatorii pot escalada muntele, îsoţiţi obligatoriu de un ghid turistic. Specialiştii recomandă insistent a nu se urca la o altitudine mai mare de 1800 de metri, însă de obicei ghizii turistici nu iau în considerare acest sfat şi vă conduc la cota 2000. Cu cât urcaţi mai mult, cu atât veţi fi copleşiţi de gazele sulfuroase ce emană un miros înţepător.

Ruina Cagsawa din apropierea muntelui
Ruina Cagsawa din apropierea muntelui / Foto: imgkid.com

Muntele Mayon este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice de pe teritoriul statului filipinez, mulţi vizitatori, deşi sunt iubitori ai muntelui, preferă să privească spectacolul naturii de pe margine, pentru a evita evenimentele tragice. În orice moment al zilei zona este absolut superbă, dar forma aproape perfecta a muntelui este evidenţiată cel mai mult la răsărit sau în timpul apusului, atunci când lumina puternică a soarelui învăluie totul într-o lumină aurie. În jur, există puncte strategice de unde poţi obţine privelişti deosebite asupra vulcanului.

O plimbare pe apă va dezvălui privelişti deosebite
O plimbare pe apă va dezvălui privelişti deosebite / Foto: galleryhip.com

Insula Luzon ar fi incompletă în lipsa reliefului montan, senzaţia unică de a sta la soare în apropierea unuia dintre cei mai activi vulcani din lume nu se poate compara cu nimic altceva. Deseori, în timpul erupţiilor, aşezările umane din apropiere au fost devastate, dar cu toate acestea zona s-a reinventat de fiecare data, la momentul actual fiind un loc deosebit unde vizitatorii pot practica diverse activităţi. Dacă ajungi în zonă, poţi opta pentru o plimbare pe apă, cu diverse ambarcaţiuni, de acolo vei obţine privelişti impresionante asupra acestui orizont unic.

O singură erupţie vulcanică poate provoca în jur de 1600 de morţi
O singură erupţie vulcanică poate provoca în jur de 1600 de morţi / Foto: www.reddit.com

Muntele Mayon alcătuieşte una dintre cele mai inedite zone de pe Pământ şi chiar dacă o erupţie a sa provoacă circa 1600 de morţi, turiştii sunt încă atraşi să viteze această regiune uimitoare.