Galațiul, port la Dunăre

Galațiul, port la Dunăre

Sidex Galati
Combinatul Siderurgic

Fiind unul dintre cele mai mari orașe din România, Galațiul prezintă extrem de multe puncte de interes, chiar dacă popularitea lui turistică nu este chiar atât de mare în comparație cu a altor orașe din România. Potențialul turistic există, însă, din lipsa efectivă a unei administrații de marketing, acest oraș a rămas la stadiul de port comercial, îndeplinindu-și în continuare îndatoririle față de fluviul mamă și neglijând frumusețea neșlefuită pe care o are, exact ca o fată frumoasă cui nu a avut cine să-i spună că-i frumoasă.

În zilele noastre, Galațiul este cunoscut îndeosebi pentru Portul Mineralier, Șantierul Naval „Damen”, Combinatul Siderurgic și echipa de fotbal „Oțelul Galați”.

Galati si Dunarea
Dunarea la Galati

Două-trei chestiuni istorice orientative despre Galați

Este dovedit faptul că istoria orașului Galați ar fi cunoscut chiar și perioada de sfârșit a epocii bronzului, pe teritoriul său fiind descoperit un sceptru de piatră aparținând culturii Coșlogeni, fapt care elimină orice îndoială că pe teritoriul Galațiului n-ar fi existat civilizație în epoca bronzului. De asemenea, tot pe teritoriul gălățean, s-au descoperit obiecte din ceramică, stilex și os de tip Stoicani-Aldeni. Iată încă o dovadă că istoria a fost generoasă cu întinderile Covurluiului (acesta fiind numele precedent al județului Galați, omonim și cu Podișul Covurlui pe care acest județ se află situat). Cu toate astea, adevărata înființare a Galaților s-a podus în vremea războaielor daco-romane din 101-102 și 105-106. Odată cu aceste războaie și cu victoria romanilor, începe istoria efectivă și notabilă a acestui oraș, port la Dunăre. Exemplu în acest sens stă castrul roman de pe dealul Barboșilor.

pescar pe Dunare la Galati
Dunarea la Galati

De ce ai vizita Galațiul?

Pentru că dincolo de industrializarea sa masivă (vezi Combinatul Siderurgic) și de lipsa de fonduri acordate dezvoltării turismului în această zonă, Galațiul este un oraș cu potențial masiv, așa cum declaram chiar și la începutul articolului. Poate doar la Cazane a mai arătat Dunărea atât de frumoasă și de semeață, însă nicăieri în țară nu vei mai păși pe o faleză atât de frumoasă, așezată la înălțime, oferindu-ți, astfel, cele mai frumoase priveliști ale fluviului, fie că te afli acolo la răsărit, când soarele mijește timid din apele Dunării, fie că ești acolo la prânz, când razele aceluiași soare se oglindesc jucăuș în luciul apei. Iar dacă te încumeți să treci cu Bacul pe partea cealaltă de Dunăre, în apropierea orei asfințitului, vei avea parte de cea mai romantică priveliște din câte au existat vreodată.

Palatul Navigatiei la Galati
Galatiul vazut din avion

Plimbarea cu Bacul

Pentru ca acea priveliște să ți se deruleze în fața ochilor, e nevoie, așa cum spuneam, să faci o plimbare cu Bacul până pe partea tulceană a Dunării. Drumul cu Bacul va fi mai scurt decât ți-ar plăcea să fie, însă toate senzațiile frumoase se găsesc concentrate, nu-i așa? De asemenea, prețul unui bilet este mai mult simbolic, el având valoarea de 1.5 lei per pasager. Ai spune că o asemenea plimbare ar merită să coste mai mult, însă, spre fericirea turiștilor, a gălățenilor ce trec Dunărea pe timp de vară pentru a face plajă pe malul celălalt și de asemenea spre fericirea tulcenilor care fac zilnic naveta între Tulcea și Galați, biletul are doar valoarea de 1.5 lei.

biserica precista
Biserica fortificata Sfanta Precista

Locuri bune de vizitat în Galați

Una din cele mai frumoase biserici construrite vreodată în Galați este Biserica Fortificată Sf. Precista ce ascunde extrem de multă istorie în spatele ei, însă și legende urbane mai mult sau mai puțin credibile. Se spune că ar fi fost contruită din cărămida șlefuită provenită de la castrul roman din Barboși, în anul 1647. Aceasta se află în zona falezei superioare, întregind peisajul de basm al Dunării gălățene.

De asemenea, dacă te afli în Galați, vei vrea să vizitezi Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul de Istorie, Casa Memorială „Alexandrul Ioan Cuza”, Catedrala Episcopală a Dunării de Jos, Lacul Brateș, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Grădina Publică și cel mai nou parc înfiițat, Parcul Viva, situat pe faleza superioară a Dunării. După ce ai vizitat toate acestea, ar fi bine să nu uiți de Pădurea Gârboavele sau de gura de vărsare a Siretului în Dunăre, ambele oferind peisaje superbe unui ochi avid după frumos.

Unde stăm în Galați?

În Galați se găsesc hoteluri de una, două, trei, dar și patru stele. Câteva exemple ale celor mai cunoscute hoteluri gălățene sunt Hotel Faleza și Hotel Vega, așezate chiar pe malul Dunării. De asemenea, să nu uităm de Hotel Turist, Hotel Galați și Hotel Dunărea, amplasate în zona de centru a orașului Galați, toate trei fiind hoteluri cu tradiție din perioada comunistă. Acestea nu sunt, desigur, singurele exemple în acest sens, doar cele mai cunoscute variante. Ce trebuie să știi este că la capitolul „cazare”, Galațiul oferă posibilități pentru toate buzunarele și pretențiile.