Unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din lume se află pe teritoriul capitalei georgiene, în Tbilisi şi poartă numele de Catedrala Sameba. Edificiul a fost construit între anii 1995 si 2004, fiind al treilea cel mai înalt lăcaş de cult ortodox din întreaga lume. Această construcţie religioasă din inima capitalei georgiene a fost construită după liniile arhitecturii tradiţionale, dar se regăsesc totuşi şi influenţe ale stilului bizantin.
Luna mai a anului 1989 este momentul în care se fac primii paşi în vederea construirii celei ce urma să fie una dintre cele mai mari catedrale din întreaga lume. Atunci are loc un concurs naţional, peste 100 de arhitecţi talentaţi depun proiecte de construcţie, însă nici unul nu pare să corespundă cu viziunea feţelor religioase georgiene de la acel moment. Mai târziu, reuşeşte să se afirme arhitectul Archil Mindiashvili, cel care avea să şi finalizeze acest proiect grandios. Momentul inaugurării este considerat a fi un simbol al renaşterii naţionale şi spirituale a întregului popor georgian, un eveniment semnificativ de o importanţă majoră pentru întreg statul.
Catedrala este localizată într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Tbilisi, pe malul stâng al râului Kura, în cartierul istoric de o frumuseţe aparte. Concepută în stilul georgian tradiţional, dar cu un accent vertical exagerat, Catedrala Sameba urmează un plan cruciform, cu un dom principal sprijinit de opt coloane. Pe cupolă se află o cruce înaltî de 7,5 metri, acoperită în totalitate cu aur. Lăcaşul de cult ocupă o suprafaţă totală de 5000 de metri pătraţi, având şi un compartiment subteran. Înălţimea catedralei de la sol la partea superioară a crucii este de 105,5 metri, de aceea edificiul este vizibil din mai toate punctele oraşului.
Interiorul este structurat în nouă capele distincte, cinci dintre ele se află în compartimentul mare, subteran, iar celelalte patru la etajul superior. Interiorul măsoară 56 de metri lungime şi 44 lăţime, cu o suprafaţă totală de 2380 de metri pătraţi. Podeaua este realizată din dale de marmură, iar alarul este decorat cu un superb mozaic multicolor. Picturile murale sunt cu totul şi cu totul deosebite şi înfăţişează aspecte specifice cultului ortodox.
La momentul actual, Catedrala Sameba constituie un ansamblu de construcţii alcătuit din biserica principală, un turn-clopotniţă, reşedinţa patriarhului, o mănăstire, mai multe ateliere de lucru, dar şi locuri de odihnă. Aleile ce înconjoară zona sunt de obicei bine îngrijite şi alcătuiesc regiuni plăcute pentru plimbări şi momente relaxante.
Catedrala Sameba este unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din lume, un loc de o spiritualitate aparte apreciat şi vizitat de o lume întreagă.