Sinaia este un oraş primitor de pe Valea Prahovei, sufletul distracţiei atât pe timp de vară, cât şi iarna. Este locul perfect atât pentru cei care vor să evite căldura sufocantă şi aglomeraţia urbană cât şi pentru iubitorii gerului şi a sporturilor de iarnă. Sinaia este situată la poalele munţilor Bucegi, într-o zonă muntoasă pe valea râului Prahova, fiind o staţiune turistică accesibilă din toate punctele de vedere.
În trecut, regiunea nu era locuită, fiind o zonă forestieră foarte bine împădurită. Primii locuitori care s-au stabilit în această zonă de pădure au fost călugării Mănăstirii Sinaia, precum şi câţiva paznici ai zonei.
Mănăstirea Sinaia este identitatea oraşului şi prima clădire construită vreodată aici. Situată într-un cadru natural deosebit, mănăstirea a suferit de-a lungul vremii câteva modificări. La început, lăcaşul de cult adăpostea 12 călugări, însă cu timpul numărul acestora a crescut fiind necesară suplimentarea numărului de chilii. Frumuseţea sa, dar mai ales poziţia geografică a atras numeroase atacuri şi jafuri, mai ales din partea turcilor. În cadrul mănăstirii există şi un muzeu care adăposteşte o colecţie de icoane vechi, obiecte religioase, dar şi prima Biblie tradusă şi tipărită în limba română.
Casa de Vânătoare Foişor este o clădire aflată în proprietatea statului fiind utilizată ca spaţiu amenajat pentru activităţile de protocol. Edificiul este locul în care au trăit prima dată Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Iniţial construcţia era structurată în 43 de camere, însă în perioada comunismului a fost reconstruită şi extinsă. Casa de Vânătoare Foişor a fost construită înaintea Castelului Peleş. Construcţia poate fi admirată doar la exterior, nefiind deschisă vizitelor.
Casa Memorială „George Enescu” este un alt punct de atracţie pentru turiştii care ajung la Sinaia. Fascinat de frumuseţile oraşului Sinaia, compozitorul George Enescu decide să investească banii câştigaţi din primul turneu în America într-o casă de odihnă care să-l inspire în creaţiile sale. Stabilit la Paris, marele compozitor donează construcţia statului român care o transformă în Casa Memorială „George Enescu”.
Casino-ul din Sinaia a fost locul dedicat iubitorilor de jocuri de noroc. Ruleta, jocurile de cărţi, şah sau table atrăgeau zilnic, mai ceva ca un magnet, aproximativ 800 de clienţi. În prezent, clădirea a fost transformată în Casa de Cultură a Sindicatelor din Sinaia şi este spaţiul în care este amplasată biblioteca oraşului şi locul unde se desfăşoara diverse evenimente cultural-artistice.
Pârtiile de ski sunt totuşi cele care atrag cei mai mulţi turişti, mai ales străini. Pârtiile de ski din Sinaia însumează o lungime de aproximativ 17 kilometri şi există zone dedicate atât începătorilor cât şi experţilor. Pârtiile deţin două telecabine, două telescaune, patru teleskiuri şi cinci baby-ski. Pe pârtii există şi profesori autorizaţi, care vă pot iniţia în tainele sporturilor de iarnă, cât şi zone de închiriere sau cumpărare a echipamentelor.
Turiştii vin în sezonul rece la Sinaia, în special pentru a petrece aici sărbătorile de iarnă. Bradul decorat, colindele, miile de luminiţe colorate şi ninsorile abundente creează o atmosferă feerică. Tabloul nu ar fi complet fără cetele de colindători şi urători care străbat Sinaia dintr-un capăt în celălalt. Gazdele îi întâmpină cu voie bună şi dulciuri preparate în casa, de obicei plăcinte şi cozonaci.
Pentru aceste zile deosebite din an, gazdele pregătesc fel de fel de bucate tradiţionale româneşti cu care să-şi surprindă turiştii. Preparatele au la bază carnea de porc, meniul fiind completat de băuturi tradiţionale româneşti ca ţuica şi diverse sortimente de vinuri.