Frumuseţea de sub ochii noştri – Platoul Meledic

Frumuseţea de sub ochii noştri – Platoul Meledic

Platoul Meledic, comuna Mânzăleşti

De multe ori suntem atât de preocupaţi să cunoaştem locuri din alte ţări, încât uităm cât de frumoasă este ţara noastră şi câte bogăţii naturale ascunde. Zona Buzăului este este una dintre ele, bogată în obiective turistice şi frumuseţi naturale.

Platoul Carstic Salin Meledic

Este o arie naturală protejată şi unică în Europa datorită formaţiunilor saline de suprafaţă existente care îl transformă într-un loc cu totul deosebit. Se află în Subcarpaţii Curburii, mai exact la limita dintre Subcarpaţii Vrancei cu Subcarpaţii Buzăului, în comuna Mânzăleşti, un drum foarte uşor de parcurs odată ajuns în oraşul Buzău.

Vedere spre Platoul Meledic
Vedere spre Platoul Meledic

Pe lângă peisajul superb şi atracţiile turistice din zonă vei putea observa un lucru cu totul neobişnuit, pe suprafaţa platoului Meledic vei găsi mici conglomerate de sare asemănătoare unor sâmburi. Relieful carstic spectaculos se datorează dizolvării sării la mică adâncime sau la suprafaţă, dând naştere astfel celui mai interesant fenomen de relief carst salin din România, ce se aseamănă izbitor cu relieful format pe calcare.

Platoul carstic salin Meledic
Platoul carstic salin Meledic

Un aspect interesant este faptul că pe acest platou salin s-au format lacuri cu apă dulce, cele mai importante fiind Lacul Mare numit şi Lacul fără fund şi Lacul Castelului. Aceste lacuri s-au format în uvalele formate prin îmbinarea văilor cu numeroase doline ale platoului.

Lacul Mare din Meledic
Lacul Mare din Meledic

Pe platoul Meledic există numeroase peşteri mici şi una foarte mare, Peştera 6S Meledic (1220 m), recunoscută la nivel mondial, fiind declarată a doua ca lungime din lume dintre toate peşterile dezvoltate în sare.

Peştera 6S Meledic, recunoscută la nivel mondial
Peştera 6S Meledic, recunoscută la nivel mondial

Atracţii ale zonei

Pe platoul Meledic vei avea surpriza să fii întâmpinat de 25 de figuri sculptate în lemn, ce întregesc aspectul pitoresc al locului. Acestea aparţin unei tabere de sculptură din zonă.

Sculptură de pe platoul Meledic
Sculptură de pe platoul Meledic

Piatra Albă “La Grunji”. La ieşirea din Mânzăleşti spre Lopătari, pe malul râului Slănic vei observa o piatră de culoare alb-cenuşie. Este un fenomen natural, rezultat al eroziunii hidrauliceace şi eoliene, însă extrem de interesant şi plăcut ochiului.

“La Grunji”
“La Grunji”

Focurile Vii. Un alt fenomen pe cât de rar pe atât de frumos. Plimbarea prin aceste locuri este o adevărată aventură. Prin scoarţa terestră se infiltrează gaze naturale, care, odată ajunse la suprafaţă se aprind şi creează flăcări care ard continuu.

Focurile vii, un fenomen spectaculos
Focurile vii, un fenomen spectaculos

Sfinxul de la Buştea. Este un monument al naturii, o stâncă în formă de cap de om de dimensiuni mărite. Este situat pe un versant al masivului Breazau, iar pentru a ajunge aici trebuie să străbaţi un drum de 4 kilometri pornind de la reperul Pensiunea Meledic şi apoi să urci preţ de vreo jumătate de oră. Priveliştea obţinută însă, merită toate eforturile.

Sfinxul de pe masivul Breazau
Sfinxul de pe masivul Breazau

Mănăstirea Găvanu. Este o mănăstire ortodoxă şi pe lângă aspectul său deosebit, are şi o istorie foarte interesantă. Iniţial a fost construită în anul 1707 între două izvoare, însă ulterior a fost reconstruită de două ori. Prima dată din cauza avariilor produse de locul mlăştinos în care se afla iniţial şi a doua oară din cauza incendierii de către turci. În curte vei observa că există chilii, o clopotniţă, un paraclis, locaţii gospodăreşti şi un mic iaz.

Mănăstirea Găvanu, comuna Mânzăleşti
Mănăstirea Găvanu, comuna Mânzăleşti

Nu este de mirare că Regina Maria a dorit să construiască Palatul Peleş pe acest platou, vrăjită de frumuseţea locului.