Oraşul Madrid, capitala Spaniei, este cel mai mare oraş al acestei ţări şi totodată un oraş cosmopolit, centru de afaceri, centru al Guvernului, al Parlamentului şi al Familiei Regale.

 Un oraş care nu doarme

Oraşul Madrid este recunoscut pentru viaţa de noapte înfloritoare şi a spiritului latin ce se regăseşte la tot pasul. Pentru locuitorii Madridului este un lucru obişnuit să petreacă toată noaptea, iar dimineaţa să meargă direct la serviciu. Acest stil de viaţă s-a accentuat în special după moartea dictatorului Franco, o dată cu creşterea economică a Spaniei şi este cunoscut sub denumirea de „la movida”.

Madrid, renumit pentru viaţa de noapte
Madrid, renumit pentru viaţa de noapte

Viaţa de noapte tumultoasă împreună cu nenumăratele obiective turistice ce îmbină istoria cu arhitectura modernă şi cazarea ieftină, fac din oraşul Madrid o destinaţie ideală pentru un city-break reuşit.

Gran Via

Odată ajuns în Madrid nu trebuie să ratezi strada Gran Via (Marele Drum), o stradă plină de viaţă, de zone de shopping, baruri, cafenele, de cinematografe şi hoteluri. Te va impresiona prin design-ul arhitectural al clădirilor impozante. Printre cele mai renumite clădiri se află Edificio Metropolis, Edificio Grassy, Edifico Telefonica- era cea mai înaltă clădire din Madrid la momentul construirii sale. Este absolut fascinant să umbli hai hui o zi întreagă prin acest loc!

Strada Gran Via, o stradă plină de viaţă
Strada Gran Via, o stradă plină de viaţă

Renumitele pieţe din oraşul Madrid

Plaza Mayor. Aceată piaţă se află în centrul oraşului Madrid şi este foarte populată atât de turişti cât şi de localnici. Piaţa este foarte asemănătoare din punct de vedere al formei şi arhitecturii cu piaţa Vosgilor din Paris. Plaza Mayor a fost centrul multor evenimente de-a lungul timpului: lupte cu tauri, festivităţi,  încoronări sau execuţii şi a fost incendiată de trei ori distrugându-se toate clădirile ce o înconjoară. De fiecare dată acestea au fost reconstuite pentru a putea fi admirate şi de noi în prezent.

Casa de Panderia din Plaza Mayor
Casa de Panderia din Plaza Mayor

Cea mai importantă clădire din Plaza Mayor este Casa de la Panaderia, sediul breslei brutarilor, reconstruită de asemenea după ultimul incendiu. Aceasta are un design cu turnuri simetrice iar pereţii au un colorit deosebit.

Statuia Regelui Filip al II-lea al Spaniei din Plaza Mayor
Statuia Regelui Filip al II-lea al Spaniei din Plaza Mayor

Probabil îţi va atrage atenţia şi statuia de bronz din mijlocul pieţei; ei bine, aceasta este statuia Regelui Filip al II-lea al Spaniei mutată din Casa de Campo aici, în anul 1848.

Plaza de Espana. Această piaţă o vei găsi la capătul străzii Gran Via, şi vei vedea că este plină de vânzători ambulanţi, turişti şi localnici. Deşi este înconjurată de străzi piaţeta este un loc relaxant datorită verdeţii abundente, fantânii mari şi a statuii scriitorului Cervantes.

Plaza de España, o piaţă deosebit de frumoasă
Plaza de España, o piaţă deosebit de frumoasă

Acest loc a fost ocupat de o cazarmă, înainte de a deveni piaţă,  iar după anul 1950 a devenit un loc foarte popular datorită construirii în imediata apropiere a două dintre cele mai mari clădiri ale oraşului Madrid: Edificio de Espana şi Torre de Madrid.

Edificio de Espana şi Torre de Madrid, două dintre cele mai mari clădiri ale oraşului
Edificio de Espana şi Torre de Madrid, două dintre cele mai mari clădiri ale oraşului

Plaza de Cibeles. Aceasta este cea mai frumoasă piaţetă din Madrid şi nu e de mirare că este şi cea mai aglomerată. În centrul ei se află un important simbol al oraşului Madrid, renumita Fuente de la Cibeles, o fântână numită după zeiţa naturii, Cibele. Ori de câte ori echipa Real Madrid câştigă un trofeu, suporterii se adună în jurul acestei fântâni pentru a sărbători victoria.

Renumita fântâna "Fuente de la Cibeles" din Plazza de Cibeles
Renumita fântâna „Fuente de la Cibeles” din Plaza de Cibeles

Cea mai importantă clădire din Plaza de Cibeles este Palacio de Comunicaciones (Palatul Comunicaţiilor), o clădire ce seamăna cu o catedrală. Din anul 2007 aceasta a devenit Primăria oraşului Madrid. Vei mai observa şi frumuseţea în stil baroc al Palacio de Linares şi Banco de Espana unde se găseşte rezerva de aur a băncii centrale.

Palatul Comunicaţiilor din oraşul Madrid
Palatul Comunicaţiilor din oraşul Madrid

Plaza Puerta del Sol. Este inima centrului istoric al oraşului şi găzduieşte simbolul oraşului Madrid: o statuie de 20 de tone care reprezintă un urs ce mănâncă fructe dintr-un copac. Oficial statuia se numeşte „El Oso y El Madrono”. Mai mult decât atât, în acestă piaţă se găseşte şi placa cu „kilometrul 0”, care marchează centrul reţelei de drumuri din Spania. Un alt reper important care se află aici este statuia ecvestră a Regelui Carlos al III-lea cu faţa îndreptată spre o clădire din cărămidă roşie, clădire ce odată a fost Poşta principală din Madrid.

Simbolul oraşului Madrid, statuia „El Oso y El Madrono”
Simbolul oraşului Madrid, statuia „El Oso y El Madrono”

Alte atracţii turistice

Palatul Regal. Cunoscut sub denumirea de Palacio Real este cel mai mare şi impresionant palat din Europa. Este aşezat în centrul istoric al oraşului Madrid, aproape de Plaza de Espana şi este folosit pentru ceremonii oficiale şi recepţii. În interiorul său se găsesc peste 2.000 de camere decorate în cel mai luxos mod cu putinţă. Atractiv este faptul că 50 de camere sunt deschise spre publicului, aşadar, le poţi vizita şi tu.

Palatul Regal,cel mai impresionant palat din Europa
Palatul Regal,cel mai impresionant palat din Europa

Printre camerele pe care le poţi vizita se numără o sufragerie de 400 metri pătraţi, Sala de Porcelana (Camera Chinezească) şi Salon del Trono (Camera Tronului). De asemenea vei putea admira o superbă colecţie de armuri, inclusiv pe cea a Regelui Carol al V-lea în Muzeul Armatei Regale din incinta Palatului.

Camera tronului din Palatul Regal, oraşul Madrid
Camera tronului din Palatul Regal, oraşul Madrid

Palatul este înconjurat de parcuri superbe precum Campo del moro sau Plaza Oriente unde se regăsesc statui cu diverse regine ale Spaniei, precum şi cea a lui Filip al IV-lea. De aici vei putea admira în linişte panorama Palatului lăsându-te purtat de atmosfera împărătească ce pluteşte în fiecare ungher din această zonă.

Plaza Oriente, gazdă a numeroase statui ale Reginelor Spaniei
Plaza Oriente, gazdă a numeroase statui ale Reginelor Spaniei

Palacio de Santa Cruz. Un alt palat deosebit se zăreşte în Plaza de la Provincia şi este poate cel mai relevant exemplu de arhitectură habsburgică din oraşul Madrid. Îţi vei da seama de acest lucru din prima clipă în care îl vei vedea. Are şi o istorie interesantă. Iniţial, palatul era o închisoare, deţinuţii aşteptându-şi aici pedeapsa capitală, iar în prezent este sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Palacio de Santa Cruz, sediul Ministerului Afacerilor Externe
Palacio de Santa Cruz, sediul Ministerului Afacerilor Externe

Puerta de Alcala. Este unul dintre cele mai populare obiective turistice din oraşul Madrid şi clasificată drept monument naţional. Se găseşte în Plaza de la Independencia din secolul al XIX-lea. Poarta, construită din granit, în stil neoclasic are trei arcade mari şi doua porţi mai mici. Arcadele sunt decorate cu sculpturi ce reprezintă un cap de leu iar porţile cu statui ale lui Francisco Guttierrez.

Puerta de Alcala, considerat monument naţional
Puerta de Alcala, considerat monument naţional

Arco de la Victoria.  Chiar în apropierea centrului oraşului vei vedea un mare arc de triumf; acesta este Arco de la Victoria (Arcul Victoriei), unii îl numesc Puerta de Moncloa datorită asocierii primului cu Dictatorul Franco.

Arco de la Victoria din oraşul Madrid
Arco de la Victoria din oraşul Madrid

Arcul are o înălţime de 39 de metri, iar în vârful său se găseşte o statuie a unui car cu patru cai. Nu este deschis publicului însă îi poţi admira grandoarea din Plaza de la Moncola sau Parcul Oeste  care sunt în imediata apropiere.

Catedrala Almudena. Construirea acestei catedrale are strânsă legătură cu momentul în care oraşul Madrid a devenit capitala Spaniei. Pentru a marca evenimentul, Regele Filip al II-lea a dorit să construiască un loc sfânt pentru noua capitală. Mulţi ani mai târziu Catedrala Almudena a fost construită şi mai apoi a fost sfinţită de Papa Ioan Paul al II-lea în 1993.

Catedrala Almudena, o construcţie impresionantă
Catedrala Almudena, o construcţie impresionantă

Merită să faci o vizită impozantei catedrale şi să iei cu tine câteva amintiri de acolo!

Muzeul Prado. Pentru a se alinia cu celelalte capitale europene, în oraşul Madrid s-a construit un muzeu de mare prestigiu. Acest muzeu atrage un număr foarte mare de vizitatori fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraşul Madrid. Colecţia pe care o deţine este impresionantă: aproximativ 9000 de tablouri, 1000 de monede şi medalii, 2000 de obiecte decorative,  5000 de desene şi 2000 de tipărituri.

Muzeul Prado, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraşul Madrid
Muzeul Prado, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraşul Madrid

Aşadar, îţi urez un city-break de excepţie!