Când spui Cuba te gândești la Fidel Castro și comunism dar în realitate Cuba este cu mult mai mult, o destinație exotică, plină de farmec și de pasiune. Aici tradițiile și obiceiurile îmbină elemente tradiționale ale triburilor aborigene Taino și Ciboney cu aspecte rămase din vremea colonialismului spaniol, a perioadei în care aici sclavii lucrau pe plantație și mai târziu, când după venirea la putere a comuniștilor, țara a intrat sub un embargou strict impus de americani.

Imagine clasică pentru Cuba
Imagine clasică pentru Cuba

Acest mix neobișnuit a transformat țara în ceva unic pentru regiunea în care se află. Deși majoritatea dintre noi trăiesc cu impresia că în Cuba lucrurile sunt și acum la fel ca în anii 50, adevărul este altul. Educația e gratuită la toate nivelele, sănătatea este promovată cu un sistem medical accesibil iar natura este protejată cât se poate de mult. Iar acesta este doar începutul.

Cuba așa cum nu o știați

În anii 20 și 30 ai secolului trecut, Cuba era una dintre cele mai cunoscute și apreciate destinații turistice de pe continentul American. Însă odată cu venirea comunismului la putere, valorile încasărilor din turism au scăzut aproape de zero, lucru care nu a deranjat prea mult autoritățile. Cel puțin nu până în 1989 când fosta URSS s-a destrămat, lăsând Cuba fără principalul client pentru industria sa de zahăr, principala sursă de venit.

Cuba, un paradis caraibian
Cuba, un paradis caraibian

Atracții turistice în Cuba

Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le puteți vizita în Cuba este Fortăreața Castel Morro sau pe numele ei întreg: Castillo de San Pedro de la Roca sau Castillo de el Morro, locul a devenit extrem de popular printre turiștii veniți în Santiago de Cuba. Însă în trecut, El Morro a avut o funcție vitală pentru această zonă, protejând încă din 1589 portul Havana de pirați.
Pe de altă parte, nu știm cât cunoașteți despre Cuba dar mare parte dintre europeni nici măcar nu realizează că această țară se află în Marea Caraibilor. Prin urmare, plaje paradisiace precum Cayo Coco nu sunt nimic neobișnuit aici. Priveliștea este pur și simplu incredibilă iar apa e albastră și curată până la fund.

Valea Vinales, Cuba
Valea Vinales, Cuba

Trabucurile cubaneze sunt faimoase în toată lumea și cel puțin ilegale în SUA, dar turiștii sosiți aici se pot bucura nu numai de aroma elegantă a unui trabuc ci și de priveliștile din Valea Vinales, una dintre cele mai importante zone cu plantații de tutun. De fapt, locul este atât de impresionant încât cei de la UNESCO l-au inclus deja pe lista World Heritate cu cele mai frumoase locuri naturale din lume.

Cartier mărginaș din Havana
Cartier mărginaș din Havana

Vechea Havană este partea centrală, unul dintre cele 15 districte ale capitalei cubaneze Havana. Vechiul oraș este un World Heritage Site al UNESCO și seamănă destul de mult cu orașe precum Cazid și Tenerife. Aici, între zidurile vechii cetăți se află majoritatea monumentelor orașului: forturi, mânăstiri și biserici, palate, alei și arcade. Iar dacă ați crezut că regimul comunist a neglijat aceste edificii istorice, ei bine…nu. S-a creeat un Birou al Orașului Istoric ce s-a ocupat cu renovarea și înfrumusețarea sa de-a lungul timpului. Iar acum, se merită cu siguranță să petreceți măcar o zi explorând această parte de civilizație din America Centrală.

Apus de soare în Cuba
Apus de soare în Cuba