Turnul Chindiei este un monument mai puțin cunoscut dar care, alături de de o biserică și de vechea Cetate de Scaun, face parte din ansamblul istoric Curtea Domnească din Târgoviște. Un exemplu clar de arhitectură a vremurilor sale, Turnul Chindiei a fost ridicat din ordinul celebrului Vlad Țepeș ca un punct de pază și observație.
Dacă istoria acestei clădiri este cunoscută în linii mari, sursa numelui său nu a reușit să fie încă pe deplin identificată. Exista două teorii diferite care spun că Turnul Chindiei (sau Turnul Chindia) ar fi putut să își primească denumirea ori de la ospețele organizate la curte ori de la partea din zi numită chindie sau apus.
Cea de-a doua variantă pare puțin mai credibilă deoarece din turn, soldații ce păzeau zona, dădeau la apus semnalul de închidere a celor cinci porți ale orașului, marcând astfel momentul din care intrarea și ieșirea erau interzise. De altfel, interdicțiile erau valabile și pe străzi unde locuitorii nu aveau voie după căderea serii.
Altfel, pe timp de pace, înălțimea turnului l-a transformat într-un punct de observație a orașului Târgoviște, acționând ca foișor de foc iar în secret, ca loc de depozitare a tezaurului curții.
Sosind în calitate de turist călător la Turnul Chindiei, s-ar putea să nu observați, însă acesta a fost construit pe ruinele unei biserici mult mai vechi, ridicate de Mircea cel Bătrân. Însă asta nu a ajutat cu nimic construcția care este menționată documentar încă din 1403, dată de la care se pare că lucrarea de zidire a fost terminată, căci urmărind sursele documentare, mai mult sau mai puțin credibile, Turnul Chindiei ar fi putut fi ridicat în prima domnie a lui Vlad Țepeș dar în contextul tulbure al acelor vremuri, construcția a apucat să fie terminată abia după a doua venire pe tron a domnitorului.
Turnul Chindiei este o construcție ce a suferit multe modificări de-a lungul timpului. Pe de o parte este vorba de restaurări, intreprinse la 1847 de domnitorul Gheorghe Bibescu; iar pe de altă parte de extinderi și schimbări masive ale structurii inițiale, cu ridicarea a încă un etaj și realizarea unui aspect ușor diferit, de inspirație neo-gotică. În momentul de față, aspectul său este alcătuit dintr-un trunchi de piramidă a cărui suprafață este placată cu piatră iar în partea superioară aceastase continuă cu un turn cilindric cu diametrul de 9 metri, zidit din cărămidă roșie. Deși inițial a avut doar două etaje, ulterior construcția a fost înălțată cu încă unul, ceea ce a făcut ca înălțimea clădirii (de la sol) să ajungă la 27 de metri.
În ziua de azi, Turnul Chindiei este considerat a fi cel mai important monument istoric din județul Dâmbovița iar într-o anumită măsură el și-a păstrat caracterul de punct de observație, fiind folosit de Societatea Astronomică Română de Meteori pentru a observa diverse fenomene ce apar pe cer de-a lungul anului. În plus, tot aici mai funcționează și o expoziție permanentă cu exponate și documentație istorică din vremea domniilor lui Vlad Țepeș, inclusiv mai multe hărți ce arată împrejurimile Cetății Domnești și zona ce mărginea Turnul Chindiei.