România este plină locuri frumoase, munți falnici, văi înverzite și monumente deosebite. Un monument cu o istorie fascinantă și o arhitectură deosebită, este Micul Trianon de la Florești, județul Prahova. Acest monument este numai bun de vizitat într-o duminică liniștită!

Micul Trianon – construit după modelul Versailles

Micul Trianon sau Palatul Domniței a fost proiectat asemănător cu Micul Trianon din grădina Palatului Versailles din Franța, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Deși acum au rămas doar ruinile frumosului palat, arhitectura sa spectaculoasă atrage privirile, chiar și după mai bine de un secol de la construirea sa.

Micul Trianon de la Florești a fost construit după modelul celui de la  Versailles
Micul Trianon de la Florești a fost construit după modelul celui de la Versailles

Povestea Micului Trianon de la Florești

Povestea palatului începe undeva în anul 1907 când Gheorghe Grigore Cantacuzino – cunoscut și sub denumirea de Nababul datorită averii sale colosale – i-a poruncit arhitectului șef al ministerului de interne Ion D. Berindey, să contruiască o copie fidelă a Trianonului de la Versailles. Cantacuzino urma să dăruiască Micul Trianon nepoatei sale Alice Cantacuzino.

Palatul Micul Trianon a fost proiectat de Ion D. Berindey la ordinul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino
Palatul Micul Trianon a fost proiectat de Ion D. Berindey la ordinul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino

Micul Trianon a fost lucrat cu pricepere de maeștri zidari din Franța, care au  finalizat proiectul în anul 1914 fiind o capodoperă arhitecturală a vremii respective. Pentru construirea clădirii palatului au fost puse la dispoziție cele mai noi tehnici și cele mai bune materiale ale epocii. S-au folosit betonul armat, șina de cale ferată și pentru prima dată într-un palat, granitul  – care era folosit la podul de la Cernavodă.

Detaliu exterior - semn al măiestriei, tehnicilor și materialelor de calitate folosite în coonstrucția Micului Trianon
Detaliu exterior – semn al măiestriei, tehnicilor și materialelor de calitate folosite în coonstrucția Micului Trianon

Rezultatul construcției a fost unul excelent, palatul construit pe 3 nivele inegale imită ca structură Micul Trianon, iar la fațadă împrumută elemente din Marele Trianon, precum cele zece coloane neoclasice grupate în perechi, cu excepția celor exterioare.

Cele zece coloane neoclasice grupate în perechi asemeni Marelui Trianon de la Versailles
Cele zece coloane neoclasice grupate în perechi asemeni Marelui Trianon de la Versailles

Fațada dinspre sud este extrem de spectaculoasă, prezentând o sculptură în basorelief care reprezintă doi îngeri ce poartă blazonul familiei. Se remarcă și ancadramentele ferestrelor care sunt sculptate în piatră de Albești care la fiecare nivel au un motiv diferit. Zidurile exterioare au o grosime de peste un metru, iar fundația și demisolul clădirii a fost realizate din piatră brută. Așa se explică trăinicia palatului.

Blazonul familiei Cantacuzino de pe fațada sudică a Palatului Micul Trianon
Blazonul familiei Cantacuzino de pe fațada sudică a Palatului Micul Trianon

Și mai multă măiestrie…

Pentru ca Micul Trianon de la Florești să arate cât mai spectaculos, pentru finisajele exterioare s-a folosit calcarul alb de Albești – un material foarte prețios la vremea aceea, comparat cu marmura. Interiorul era de asemenea foarte dichisit, cu camere în stil rocco, cu multe săli de bal și un sistem de încălzire centrală asemeni celui de la Castelul Peleș.

Finisajul exterior al Palatului a fost realizat cu calcar alb de Albești - un material foarte prețios la vremea respectivă
Finisajul exterior al Palatului a fost realizat cu calcar alb de Albești – un material foarte prețios la vremea respectivă

Pentru a se crea o ambianță perfectă între maiestuasa construcție și exterior, în fața palatului se întindea un parc franțuzesc, cu un mare bazin de apă și mai multe terase în trepte. Din bazin, apa trecea într-un canal cu apă ce traversa parcul și apoi se vărsa în lunca Prahovei. Trecerea peste canal era asigurată de podețe pe ici colo care asigurau o priveliște încântătoare. În parc se mai găseau și fântâni arteziene, alei lungi cu pietriș fin, straturi de  flori, statui din piatră și arbuști de esență rară. Un adevărat paradis terestru!

Sculpturi și arbori din parcul Palatului Micul Trianon
Sculpturi și arbori din parcul Palatului Micul Trianon

Prințesa Alice Cantacuzino a renunțat la  Micul Trianon când au venit rușii, iar în 1945 a cerut Comisiunii Monumentelor Istorice trecerea palatului sub protecție legală, cererea a fost acceptat, iar ulterior, în anul 1948 clădirea a fost naționalizată iar familia deposedată de proprietate.

Palatul Micul Trianon a fost naționalizată în anul 1945
Palatul Micul Trianon a fost naționalizată în anul 1945

Micul Trianon a căpătat multe întrebuințări în decursul anilor. Inițial a devenit o imensă latrină, apoi a fost sediul CAP-ului din comună, cazarmă militară sau decor pentru producții cinematografice. A funcționat și ca unitate de dresare a câinilor ale căror cuști au fost construite din cărămizile Micului Trianon iar în cele din urmă a fost transformat în sanatoriu TBC.

Aerul sumbru al Micul Trianon în prezent
Aerul sumbru al Micul Trianon în prezent

 Micul Trianon în zilele noastre

Bijuteria arhitecturală de la Florești a fost degradată o dată cu trecerea timpului, prădată de nemți și devastată de Armata Roșie. S-au furat inclusiv piatra, cărămida, fierul, calcarul, podețele și chiar lemnul din copacii din parc, deși Codul Penal prevede amenzi și pedeapsa cu închisoarea pentru distrugerea sau degradarea monumentelor istorice. Din păcate Micul nostru Trianon nu este la fel de apreciat și protejat ca cel din Franța, însă tragem speranțe că va veni și ziua gloriei sale.

Ruinele Palatului Micului Trianon
Ruinele Palatului Micului Trianon

În prezent, Palatul este înscris pe Lista monumentelor istorice din România, iar pentru restaurarea sa ar fi nevoie de aproximativ 20 milioane de euro, sumă pe care doar Dumnezeu ne-ar putea-o da, căci Ministerul Culturii invocă mereu lipsa fondurilor pentru refacerea unui palat cu care alții s-ar mândri. Astfel, Palatul Micul Trianon de la Florești, județul Prahova devine un monument istoric pe cale de dispariție.

Palatul Micul Trianon -  monument istoric pe cale de dispariție
Palatul Micul Trianon – monument istoric pe cale de dispariție

Cum să ajungi la Palatul Micul Trianon

Accesul către micul Trianon este unul foarte facil și se poate face pe cale rutieră sau pe cale feroviară. Cu mașina personală – Plecând din București spre Ploiești, înainte de Câmpina se găsește un indicator spre Florești. Odată ce ai intrat în sat, se ajunge ușor la ruine. Cu trenul – Trenurile Regio sunt singurele care fac oprire în gara Florești, situată între stațiile Ploiești și Câmpina. Se coboară la a doua stație după Ploiești.

Harta gtraseului de la București la Florești
Harta gtraseului de la București la Florești

Palatul Micul Trianon de la Florești, județul Prahova este fără îndoială un monument istoric din România care merită vizitat!