Castelul Peleș, martor tăcut a nașterii națiunii române, va împlini anul viitor 100 de ani de la finalizarea sa. Și dacă în trecut a fost pe rând reședință de vară a celor mai mulți regi ai României, azi îl putem admira în toată splendoarea sa ca muzeu deschis publicului. Într-adevăr, Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase edificii de acest gen din Europa iar zona montană în care a fost construit îi pune și mai mult în valoare estetica arhitecturală deosebită.

Peles 3
Castelul Peleș: vedere exterioară

Istoria castelului începe în anul 1866 atunci când Principele Carol I decide să viziteze Sinaia. În acele vremuri Transilvania nu făcea parte din România Mare iar micuța localitate de munte se afla nu foarte departe de granița cu statul Austro-Ungar. Însa Maiestatea sa a fost încântat de frumusețea locurilor luând decizia să construiască aici o reședință de vară pentru familia regală.

Peles 6

Foarte interesant este că fondurile pentru construcția clădirii nu au venit din bugetul statului ci au fost plătite chiar de Carol, din propria-i avere, motiv pentru care Castelul Peleș a și fost retrocedat dupa 2000 familiei Regelui Mihai. Însă indiferent de bani, cei 300 de muncitori aduși aici au avut nevoie de nu mai puțin de doi ani pentru a finaliza doar amenanjările și a pregăti terenul pentru punerea pietrei de temelie care a fost zidită în 1875, înregistrările vremii arătând că sub ea au fost îngropate câteva zeci de monede de aur, primele ce au avut efigia și chipului domnitorului Carol I pe ele.

Peles 5
Castelul Peleș: Curtea interioară

Castelul Peleș în istoria României

Anul 1883 aduce cu sine inaugurarea Palatului Peleș, acesta devenind imediat reședința de vară a familiei regale ce își petrecea aici bună parte din an, de obicei de prin mai până târziu în luna noiembrie. Iar acest fapt a făcut ca Peleșul să fie martor la unele dintre cele mai importante decizii luate pentru România în acea perioadă: neutralitatea țării la începutul primului Război Mondial sau măsurile economice din perioada interbelică, toate semnate sub acoperișul micuțului palat de vară. Dar castelul mai are o semnificație esențială pentru familia regală a României pentru că aici s-au născut în 1893 și respectiv în 1921 Carol al II-lea (rege al țării între 1930 și 1940) precum și Mihai I, cel care, silit de comuniști să ia drumul exilului, a supraviețuit ca să se poată întoarce în locul nașterii sale.

Peles 2

Pentru că am amintit de ea, în perioada comunistă, soții Ceaușescu visau să transforme Castelul Peleș în propria lor reședință de vară, însă cunoscând mania cuplului pentru schimbări și demolări, muzeografii i-au păcălit, spunându-le că spațiul nu este sigur datorită unei ciuperci foarte periculoase pentru om. Și astfel, s-a reușit conservarea acestui palat și a Pelișorului, un castel mai mic, ridicat pe același domeniu cu Peleșul.

Peles 4
Castelul Peleș: unul dintre cei doi lei ce păzesc grădina

Astăzi există o expoziție permanentă aici, fiind disponibile spre vizitare atât parterul cu Sala Armelor, Biblioteca Regală, Sala de Muzică, Sala Maură și alte asemenea locații cât și etajele I și II. Însă prețurile diferă foarte mult iar dacă o vizită doar la parter costa 20 de lei, cei ce doresc un tur complet prin Castelul Peleș pot scoate din buzunar aprope 100 de lei de persoană, însă banii cheltuiți se merită cu prisosință.