Saint Petersburg, cultura rusă în toată splendoarea ei

Saint Petersburg, cultura rusă în toată splendoarea ei

Panorama Oraşului Saint Petersburg, seara
Panorama Oraşului Saint Petersburg, seara

Saint Petersburg este o atracţie turistică de top din Rusia, fiind al doilea cel mai mare oraş al ţării, după Moscova. Cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori, Saint Petersburg este metropola în care orice clădire „vorbeşte” despre arta, cultura şi istoria Rusiei. Râul Neva care străbate oraşul  completează perfect unicitatea oraşului şi îi conferă un plus de frumuseţe.

Podul Ushakovskij, Râul Neva, Saint Petersburg
Podul Ushakovskij, Râul Neva, Saint Petersburg

Se pare că primele aşezări umane din Saint Petersburg dateză de acum 2500 de ani, oraşul de astăzi fiind locul unde au trăit numeroase popoare. Cercetrile arhelologice au scos la lumină morminte vechi dar şi comori din argint. Saint Petersburg a fost descoperit de Petru cel Mare în anul 1703 şi odată cu trecerea timpului s-a transformat în metropola de astăzi.

Muzeul Hermitage, Saint Petersburg
Muzeul Hermitage, Saint Petersburg

Muzeul Hermitage sau Palatul de Iarnă

Este atracţia primordială din Saint Petersburg, o clădire masivă ce adăposteşte peste 3 milioane de piese de muzeu create de artişti de pe întreg Globul. Hermitage este unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, într-un decor impunător sunt expuse lucrări nepreţuite ale unor artişti ca Rembrandt, Leonardo, Michelangello, Rubens şi mulţi alţii. Muzeul Hermitage deţine atât expoziţii permamente cât şi temporare, iar fotografiatul în interior este permis numai pe anumite sectoare ale clădirii.

Biserica Mântuitorului, Saint Petersburg
Biserica Mântuitorului, Saint Petersburg

Biserica Mântuitorului

Este o construcţie impunătoare, cu o arhitectură deosebită, în binecunoscutul stil rusesc. Biserica Mântuitorului are o istorie impresionantă, locul în care a fost construită se află în strânsă legătură cu Ţarul Alexandru al II-lea. Acesta a fost asasinat în anul 1881, chiar pe spaţiul unde ulterior a fost ridicată Biserica Mântuitorului. Interiorul este un simbol al bogăţiei şi prosperităţii, fiind decorat cu peste 6000 de metri pătraţi de mozaicuri. Exteriorul impresionează prin nuanţele folosite, verde, cărămiziu, albastru utilizate cu măiestrie în picturi minuţioase.

Pod de pe Râul Neva, Saint Petersburg
Pod de pe Râul Neva, Saint Petersburg

Podurile de pe Neva

Un tur pe Râul Neva cu barca este maniera ideală de a admira oraşul Sankt Petersburg, într-o imagine de ansamblu. Există numeroase companii care întreprind astfel de călătorii care includ şi trecerea prin zona Podurilor de pe Neva. Acestea sunt construcţii moderne, care, de mai multe ori pe zi, conform unui program stabilit se ridică pentru a permite ambarcaţiunilor să treacă pe apele Nevei. Podurile de pe Neva au fost construite pentru fluidizarea traficului auto, fiind de asemeni puncte de legătură între zonele principale ale Saint Petersburgului.

Panorama Cetăţii Petru şi Pavel, Saint Petersburg
Panorama Cetăţii Petru şi Pavel, Saint Petersburg

Cetatea Petru şi Pavel

A fost construită în anul 1703 pe mica insulă Hare cu scopul de a proteja oraşul împotriva atacurilor suedeze. Cetatea adăposteşte şi Catedrala Petru şi Pavel, edificiu cu o înălţime de aproximativ 123 de metri. Cupola clădirii este protejată de un înger din aur. Caterdala Petru şi Pavel are semnificaţii mult mai profunde, fiind locul unde au fost îngropaţi aproape toţi ţarii Rusiei.

Cetatea Petru şi Pavel, plajele din jurul său sunt ocupate de turişti
Cetatea Petru şi Pavel, plajele din jurul său sunt ocupate de turişti

Plajele de nisip de lângă zidurile Cetăţii Petru şi Pavel sunt renumite în rândul locuitorilor şi deseori, vara, zona se supraaglomerează.

Clătite ruseşti cu fructe şi îngheţată
Clătite ruseşti cu fructe şi îngheţată

Absolut nimic nu se compară cu clătitele calde, ruseşti gătite după reţete tradiţionale. Aveţi posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de sortimente, iar cele mai apreciate sunt cele cu fructe de pădure, ciuperci sau caramel servite cu îngheţată sau cu o ceaşcă de ceai lângă.

Aşadar, Saint Petersburg este un oraş cu specific rusesc care întruneşte toate calităţile unei metropole turistice. Călători din toată lumea vizitează anual Sain Petersburg pentru a cunoaşte puţin din viaţa şi din cultura ruşilor.