Italia este una dintre cele mai frumoase și mai istorice țări din Europa, iar faptul că este vizitată anual de milioane de turiști de pe întreg Globul nu mai este o surpriză. Din minunile Italiei face parte și Matera, un oraș din regiunea Basilicata, din sudul Italiei. Orașul se află într-un canion mic, care pe parcurusul anilor a fost erodat de un flux mic ce poartă numele de Gravina.

Noaptea, orașul este frumos iluminat
Noaptea, orașul este frumos iluminat / Foto: bigalexit.deviantart.com

Matera mai este cunoscut și sub denumirea de “Orașul Subteran”, fiind unul dintre cele mai vechi orașe locuite, din întreaga lume. Metropola este alcătuită numai din clădiri vechi, de o însemnătate uriașă, Matera face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1993.

Matera, un oraș alcătuit dintr-o aglomerare de mici clădiri
Matera, un oraș alcătuit dintr-o aglomerare de mici clădiri / Foto: edno.bg

Secolul al III-lea înainte de Hristos este momentul în care romanii au fondat Orașul Matera, denumit pe atunci Matheola. Luptele dintre bizantini și împărații germani dintre secolele al IX-lea și al X-lea au distrus partial orașul, reconstruit mai târziu. Numeroase epidemii și cutremure pun din nou Matera la pământ, dar iar și iar orașul renaște din propria cenușă. Construcții de astăzi urmeză întocmai liniile clădirilor inițiale și, la momentul actual, turiștii rămân uimiți de o minune construită în secolul al III-lea înainte de Hristos, ce poartă numele de Matera.

Sassi di Matera, seara
Sassi di Matera, seara / Foto: turistipercaso.it

Sassi, Orașul Vechi

Matera și-a câștigat faima internațională prin cea mai veche structură a sa, Sassi di Matera. Zona ar fi fost construită încă din Epoca Preistorică și se vehiculează că ar fi prima așezare umană din Italia. Clădirile din Sassi au fost sculptate în roca calcaroasă, fiind adevărate caverne. Pe alocuri casele au fost suprapuse, fapt care arată imaginația incredibilă a oamenilor, în timpurile străvechi, atunci când nu au folosit decât câteva instrumente rudimentare pentru a ridica aceste capodopere arhitecturale.

Catedrala din Matera
Catedrala din Matera / Foto: tuscantraveler.com

Biserici și mănăstiri

Matera este o colecție vastă de lăcașe de cult, inclusiv un număr mare de biserici rupestre săpate în roca moale din regiune. Catedrala Matera este cea mai impunătoare dintre ele, fiind o dedicație pentru Santa Maria della Bruna, încă din 1389. Construcția urmează stilul architectural romanic, construcția fiind unică și datorită unui turn cu clopotniță de 52 de metri înălțime. Interiorul urmează planul unei cruci latine, fiind decorat cu elemente ce aparțin stilurilor baroc și bizantin. Caracteristica principal a fațadei este fereastra decorată cu trandafiri, împărțit în șaisprezece coloane mici.

O mică biserică rupestră din Matera
O mică biserică rupestră din Matera / Foto: grantouritaly.blogspot.com

Există mai multe biserici și mănăstiri, ce datează de la începuturile creștinismului. Unele sunt simple peșteri, cu un singur altar, altele sunt mai complexe, considerându-se că primii călugări ai lumii s-au rugat aici.

Pe străduțele din Matera
Pe străduțele din Matera / Foto: blog.naver.com

Așadar, Matera este un loc uimitor, spațiu care adăpostește elemente ale începuturilor umanității. Peste 3 milioane de turiști vizitează anual Matera și pleacă de aici cu speranța că frumusețea locurilor va rămâne vie pentru cât mai mult timp. Autoritățile fac eforturi pentru a conserva cât mai bine clădirile istorice din Matera.