Este unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii, fiind situat între Marea Mediterană şi Marea Moartă, pe platoul Munţilor Iudei. Oraşul Ierusalim este considerat sfânt de următoarele trei religii: iudaism, creştinism şi islam. Deşi nu este oficial, numeroşi credincioşi din toate colţurile lumii consideră Ierusalimul Oraş Sfânt deşi nu fac parte din cultul celor trei religii deja menţionate.

Cele mai vechi părţi ale Ierusalimului au fost construite în mileniul al IV-lea înainte de Hristos, iar această secţiune se află în pericol de a se deteriora grav, de aceea intră sub protecţia Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1981. De-a lungul timpului Ierusalimul a fost atacat, recucerit şi devastat de multe ori, dar iată că şi astăzi oraşul rămâne o splendoare.

Ierusalim, panorama oraşului
Ierusalim, panorama oraşului

Ierusalimul este unul dintre acele locuri rare care îmbină istoria antică cu un oraş modern şi mai ales plin de viaţă. Acest oraş unic oferă elemente arheologice deosebite şi rămâne un reper spiritual deosebit de puternic în întreaga lume. Puţine locuri de pe Glob au, simultan semnificaţii religioase, istorice şi politice aşa cum este Ierusalimul. Pe lângă toate acestea oraşul este un centru turistic magnific şi are foarte multe de oferit. Iată obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Ierusalim.

Ierusalim, Zidul Plângerii
Ierusalim, Zidul Plângerii

Zidul Plângerii

Este considerat locul sfânt în iudaism, milioane de vizitatori vin aici în fiecare zi şi se roagă neîncetat în zona acestui segment de zid vechi. Indifent de înclinaţiile religioase, o vizită la Zidul Plângerii este o experienţă puternică.

Bileţele ce conţin rugăciunile credincioşilor, îndesate în crăpăturile Zidului Plângerii
Bileţele ce conţin rugăciunile credincioşilor, îndesate în crăpăturile Zidului Plângerii

Credincioşii obişnuiesc să-şi scrie rugăciunile pe bucăţele mici de hârtie pe care le împăturesc şi le pun în crăpăturile zidului.

Interior din Muzeul Holocaust
Interior din Muzeul Holocaust

Muzeul Holocaust

Este o comemorare veşnică a evreilor care au murit în chinuri în cel de-al doilea război mondial. Poartă numele de Yad Vashem şi este cel mai mare muzeu al Holocaustului din lume. Muzeul Holocaust este a doua atracţie a Ierusalimului, după Zidul Plângerii şi include un muzeu de istorie, expoziţii de artă, elemente care reamintesc de nafasta perioadă a umanităţii.

Biserica Sfântului Mormânt, Ierusalim
Biserica Sfântului Mormânt, Ierusalim

Biserica Sfântului Mormânt

Este, de secole, cel mai important loc de pelerinaj, însă lăcaşul de cult este ideal şi pentru iubitorii de istorie sau artă. Biserica Sfântului Mormânt este considerată a fi locul în care s-au petrecut crucificarea, îngroparea şi învierea lui Hristos. Aşadar, cele mai importante momente din religie au loc în vechea biserică ce va rămâne întotdeauna de o încărcătură emoţională însemnată.

Mozaic din Biserica Sfântului Mormânt
Mozaic din Biserica Sfântului Mormânt

Dincolo de acest fapt, Biserica Sfântului Mormânt are un interior uluitor, fiind acoperit în mozaicuri impresionante.

Specialităţi tradiţionale expuse de către comercianţi în Piaţa Mahane Yehuda, Ierusalim2
Specialităţi tradiţionale expuse de către comercianţi în Piaţa Mahane Yehuda, Ierusalim2

După ce te-ai asigurat că ai vizitat cele mai importante obiective religioase ale zonei, este momentul să cunoşti latura modernă a Ierusalimului. Oraşul debordează de energie şi poţi cunoaşte puţin din spiritul acestuia, prin intermediul cafenelelor, centrelor comerciale care se regăsesc la tot pasul. Poţi face o promenadă până la Piaţa Mahane Yehuda, zonă amplasată în aer liber. Piaţa a fost recent renovată şi oferă o imagine particulară a vieţii locale unde statutul de măcelar este ocupaţie tradiţională şi se moşteneşte din generaţie în generaţie.


Aşadar, Ierusalimul rămâne un complex cultural şi atrage milioane de turişti în fiecare an, mai ales datorită conotaţiilor sale religioase. Celelalte obiective rămân oarecum în umbră, însă este de înţeles: spiritualitatea şi credinţa primează.