Helsinki, cel mai frumos oraș din Țările Nordice

Helsinki, cel mai frumos oraș din Țările Nordice

Helsinki, noaptea
Helsinki, noaptea / Foto: http://paradiseintheworld.com

Helsinki este capitala Finlandei, o metropolă internațională care încă mai păstrează ceva din caracteristicile unui orășel liniștit. Anul 1550 este momentul în care ia naștere Orașul Helsinki și încă din 1812 și până astăzi este capitala Finlandei. Cel mai bun moment pentru a vizita capitala finlandeză este perioada verii atunci când locuitorii renunță la paltoanele groase și se orientează spre barurile și cafenelele în aer liber pentru a se bucura de soare.

Portul din Helsinki
Portul din Helsinki / Foto: http://hdfons.com

Helsinki este un mix interesant de culturi, dar este locul care mai păstrează încă ceva din atmosfera orașelor rusești. Pentru perioadă îndelungată Finlanda a fost anexată Rusiei, de aici și influențele specifice. Clădirile din oraș urmează aceeași linie arhitecturală, numeroase persoane au asemănat Helsinki cu Saint Petersburg. Evoluția în timp a adus numeroase schimbări în capitala finlandeză. Aerul nordic se resimte din plin, dar și influențele europene și-au adus aportul, fapt datorat, în principal, numărului mare de turiști din Europa care vizitează an de an Helsinki.

Panorama capitalei finlandeze cu Catedrala Uspenski în prim plan
Panorama capitalei finlandeze cu Catedrala Uspenski în prim plan / Foto: http://toptravellists.net

Înconjurat de mare și de un arhipelag foarte vast, Helsinki este un oraș splendid mai ales în timpul verii, atunci când cadrul natural este de-a dreptul înfloritor. Obiectivele turistice din metropola finlandeză pot fi împărțite într-un complex impresionant de lăcașe de cult și o varietate de muzee. Pe lângă acestea există numeroase zone în Helsinki unde poți petrece momente minunate.

Suomenlinna, cetatea de la malul mării
Suomenlinna, cetatea de la malul mării / Foto: http://toptravellists.net

Suomenlinna

Dacă cineva v-ar spune într-o zi că aveți voie să vizitați un singur loc în Helsinki, acela ar trebui să fie Soumenlinna, ceea ce a fost odată cea mai mare cetatea din Marea Baltică, construită în anul 1700. Rolul cetății era acela de a proteja Finlanda de invaziile străine, dar iată că 1808 este momentul în care rușii îi iau prin surprindere pe finladezi. Armata a fost obligată de împrejurări să se predea Rusiei și astfel frumoasa cetate ajunge pe mâinile lor.

Tunurile vechi din Suomenlinna încă mai reamintesc de vremurile tulburi de demult
Tunurile vechi din Suomenlinna încă mai reamintesc de vremurile tulburi de demult / Foto: http://commons.wikimedia.org

Soumenlinna de astăzi este încă în viață, fiind un complex de clădiri vechi, câteva mașini, o mulțime de fortificații vechi, catacombe și tunuri de fier. Cetatea nu este doar un muzeu în aer liber, fiind de altfel un loc foarte popular pentru picnic, în zilele însorite de primăvară. Un ansamblu de restaurante, cafenele, teatre și muzee oferă vizitatorilor șansa de a-și petrece timpul într-un mod foarte agreabil. Anul 1991 este momentul în care Soumenlinna este inclusă pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerată a fi un monument unic de arhitectură militară europeană.

Insula Seurasaari într-o zi geroasă de iarnă
Insula Seurasaari într-o zi geroasă de iarnă / Foto: http://amateursventuresonlife.blogspot.com

Insulele din Helsiki

Helsinki este un oraș unic, mai ales prin prisma faptului că numeroase insule mai mari sau mai mici sunt adevărate muzee în aer liber. Unul dintre ele este Muzeul în aer liber Seurasaari, aflat în partea de nord a centrului orașului. Seurasaari este un ansamblu splectaculos de trasee ce pot fi parcurse pe jos și case autentice finlandeze, foarte vechi, colectate din toată țara. O excursie de o zi este excelentă, mai ales în timpul verii, atunci când multe persoane oferă un ghid practic de fabricare a unor obiecte tradiționale. Korkeasaari este o insulă mare renumită pentru Zoo Helsinki, ce adăpostește peste 200 de specii de animale.

Catedrala Uspenski, Helsinki
Catedrala Uspenski, Helsinki / Foto: http://toptravellists.net

Biserici și catedrale

Așa cum am menționat anterior, Helsinki este un ansamblu impresionant de lăcașe de cult. Acest fapt nu face decât să demonstreze încă o dată că oamenii sunt credincioși, iar relația lor cu divinitatea a fost dintotdeauna una foarte puternică. Catedrala Uspenski este una dintre cele mai interesante clădiri din categoria lăcașelor de cult, fiind un edificiu ce urmează liniile arhitecturii rusești. Uspenski este cea mai mare biserică ortodoxă din Europa de Vest, devenită deja un punct de reper în Helsinki. Cele cinci cupole acoperite cu aur din belșug sunt vizibile din aproape orice punct al orașului, iar unele dintre icoanele din interior sunt considerate a fi miraculoase.

Interiorul Bisericii din Rocă
Interiorul Bisericii din Rocă / Foto: http://www.iltasanomat.fi

Biserica din Rocă este practic un lăcaș de cult sculptat în rocă, devenită deja una dintre cele mai popualre atracții turistice din capitala finlandeză. De sus, ea seamănă cu un OZN prăbușit. Acoperișul este realizat din 22 de kilometri de benzi de cupru, construcția fiind finalizată în anul 1969. De atunci și până astăzi, în Biserica din Rocă au avut loc numeroase evenimente interesante, concertele importante au avut loc tot aici datorită acusticii excelente.

Catedrala Luterană din Helsinki
Catedrala Luterană din Helsinki / Foto: http://toptravellists.net

Catedrala Luterană este o clădire de un alb frapant, fiind simbolul care domină Piața Centrală a Senatului. Catedrala a fost recent renovată și arată mai bine ca oricând cu cei 12 apostoli pe acoperiș care supraveghează de sus întreg orașul.

Plajele din Helsinki sunt foarte bine amenajate și cu siguranță te vei simți de parcă ai fi pe una dintre celebrele insule ale lumii
Plajele din Helsinki sunt foarte bine amenajate și cu siguranță te vei simți de parcă ai fi pe una dintre celebrele insule ale lumii / Foto: http://commons.wikimedia.org

La plajă în Helsinki

Helsinki mai are un as în mânecă și anume poziționarea geografică strategică, la Golful Finlandei. Astfel se organizează numeroase croaziere, unele mai scurte, altele ce pot dura până la o zi, desigur după preferințele turiștilor. Vizitatorii au plăcerea de a se relaxa la soare, de a admira speciile de păsări ce încântă zona cu glasurile lor și se pot relaxa la terasele din jur.

Cartierele vechi din Helsinki încă mai păstrează străduțele înguste cu piatră
Cartierele vechi din Helsinki încă mai păstrează străduțele înguste cu piatră / Foto: http://wall.alphacoders.com

În concluzie, Helsinki este unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, este locul unde poți petrece zile la rând fără să simți câtuși de puțin că te-ai plictisit. Helsinki este o metropolă potrivită pentru turiștii de toate vârstele, este locul unde fiecare turist în parte poate practica activități care să fie pe placul său. Anual, peste 2 milioane de turiști din toată lumea vizitează Helsinki și rămân uimiți de frumusețile orașului.