Skytree, edificiul care schimbă orizontul capitalei japoneze

Skytree, edificiul care schimbă orizontul capitalei japoneze

Skytree, Tokyo
Skytree, Tokyo / Foto: scenery-wallpapers.com

Skytree este un turn de radiofuziune, de observare şi un restaurant luxos din Tokyo, Japonia. Edificiul schimbă total orizontul oraşului, înălţimea sa de 604 de metri a propulsat Turnul Skytree în topul celor mai înalte structuri ale lumii. Skytree este cea mai înaltă clădire a Japoniei şi al doilea cel mai înalt edificiu al lumii după impozanta Burj Khalifa, cu 829,8 metri. Principalul rol al Turnului Skytree este acela de a retransmite semnalele de difuzare în domeniul televiziunii şi al radioului. Edificiul a devenit în acelaşi timp un punct de reper în Tokyo, un edificiu după poziţia căruia se pot orienta toţi vizitatorii. Proiectul a fost finalizat la 29 februarie 2012, deschiderea oficială având loc la 22 mai 2013.

Skytree, unul dintre cele moderne edificii ale lumii
Skytree, unul dintre cele moderne edificii ale lumii / Foto: hdwpapers.com

Designul clădirii a avut la bază două concepte, oficialii dorindu-şi ca Skytree să fie cea mai modernă clădire din Tokyo, dar de asemeni să fie un edifciu care să asigure protecţia şi siguranţa locuitorilor şi nu numai. Aceste obiective au fost atinse cu succes, iar renumele turnului a crescut cu o rapiditate incredibilă. La momentul inaugurării, sute de mii de turişti din întreaga lume au venit în Tokyo să admire minunea ce poartă numele de Skytree.

Japonezii şi-au dorit o structură rezistentă
Japonezii şi-au dorit o structură rezistentă / Foto: www.senkyu.com

Baza turnului are o structură similară cu cea a unui trepied, de la 350 de metri în sus forma este cilindrică, iar zona oferă vederi panoramice ale oraşului şi râului. Imaginile sunt splendide, Turnul Skytree fiind cel mai bun loc din Tokyo dacă vrei să admiri priveliştea oraşului. Turnul de observare are o capacitate de maxim 900 de persoane, iar podelele din sticlă transparentă oferă vizitatorilor o experienţă inedită. Ei pot admira străzile aglomerate şi pline de culoare din Tokyo, doar privind în jos.

Skytree, un punct de reper pentru numeroasele ambarcaţiuni care circulă pe apele din Tokyo
Skytree, un punct de reper pentru numeroasele ambarcaţiuni care circulă pe apele din Tokyo / Foto: www.telegraph.co.uk

Turnul Skytree a fost gândit în cele mai mici detalii, edificiul are sisteme aniseismice dintre cele mai performante, inclusiv un arbore central din beton armat. Un sistem sofisticat cu amortizoare cu ulei acţionează similar cu nişte perne, în cazul în care un seism puternic s-ar produce în Tokyo. Exteriorul este colorat într-o nuanţă de alb-albăstruit denumită aijiro,  specifică minunatei culturi japoneze,.

Luminile edificiului se schimbă de la zi la zi
Luminile edificiului se schimbă de la zi la zi / Foto: yeinjee.com

Frumuseţea Turnului Skytree este evidenţiată de un sistem complex de lumini, nuanţe alternative ce se schimbă de la zi la zi. Astfel, uneori edificiul este luminat în albastru, violet, alteori în roşu sau verde. Japonezii au fost implicaţi în totalitate în alegerea unui nume potrivit pentru acest edificiu unic. Astfel, între lunile octombrie şi noiembrie 2007, sugestii au fost colectate de la public cu privire la numele pe care ar trebui să-l poarte edificiul. Numele oficial a fost selectat prin vot naţional şi a fost anunţat pe 10 iunie 1928 ca fiind Turnul Skytree.

Observatorul din Skytree oferă imagini splendide
Observatorul din Skytree oferă imagini splendide / Foto: tokyoexcess.blogspot.com

Aşadar, Turnul Skytree este una dintre cele mai moderne clădiri ale lumii, o structură inedită creată de arhitecţii japonezi a căror imaginaţie nu are limite.