Palatul Drottningholm este o construcţie magnifică, reşedinţa oficială a familiei regale suedeze, un edificiu masiv construit la începutul secolului al XVI-lea. Edificiul devine reşedinţa oficială a curţii regale suedeze începând cu secolul al XVIII-lea, însă în afară de acest statut, palatul este şi o atracţie turistică populară. Deosebita construcţie din Stockholm este deschisă vizitelor publice abia în anul 1819, primul grup de oameni avea să intre în istoria palatului, fiind primii turişti care pătrund în interiorul edificiului.

Palatul Drottningholm, iarna
Palatul Drottningholm, iarna / Foto: malte-in-schweden.blogspot.com

Denumirea palatului are o semnificaţie aparte, în traducere numele său înseamnă “Insuliţa Reginei”, impunătoarea construcţie a fost ridicată chiar pe Insula Lovon, de aici şi legătura cu numele pe care îl poată. Aspectul actual al întregului ansamblu datează din anul 1907, atunci când au loc recondiţionări ale palatului, ale grădinilor exterioare şi tot ceea ce înseamnă decoraţiuni. Patru ani au durat aceste renovări, dar rezultatul final uimeşte chiar şi la momentul actual.

Palatul Drottningholm este una dintre cele mai frumoase construcţii din lume
Palatul Drottningholm este una dintre cele mai frumoase construcţii din lume / Foto: 9careersatonce.blogspot.com

Grădinile şi zona parcului din jurul palatului sunt una dintre principalele atracţii pentru mulţi dintre turiştii care vizitează zona. Grădina în stil baroc este rezultatul unui proiect iniţiat în secolul al XVII-lea, frumoasele spaţii verzi sunt protejate de arbori înalţi ce îţi dau senzaţia că te afli într-o pădure deasă. Grădina engleză alcătuieşte o altă regiune inedită, fiind formată din două iazuri limpezi cu canale.

Deosebitele statui au fost comandate din Italia
Deosebitele statui au fost comandate din Italia / Foto: commons.wikimedia.org

Turiştii adoră să se relaxeze în grădinile palatului, deseori se aşează pe iarbă şi admiră frumuseţile unice ale zonei. Gâştele belgiene din grădini însufleţesc regiunea, fiind deja prezenţe obişnuite. Deloc de neglijat sunt deosebitele statui care înfrumuseţează curtea palatului, cele mai multe dintre ele sunt din marmură şi au fost aduse din Italia, la cererea Regelui Gustav al III-lea al Suediei.

Interioarele sunt înfrumuseţate cu piese de mobiler deosebite
Interioarele sunt înfrumuseţate cu piese de mobiler deosebite / Foto: theswedishfurniture.com

Astăzi, Palatul Drottningholm este reşedinţa de vară a familiei regale sudeze, mulţi artişti şi arhitecţi celebri compara construcţia cu celebrul Versailles al Franţei. Sălile somptuoase şi luxoase par a fi cea mai mare curiozitate a vizitatorilor, ornamentele, statuile şi picturile alcătuiesc o adevărată capodoperă arhitecturală.

Puţinele fotografii dezvăluie un interior luxuriant
Puţinele fotografii dezvăluie un interior luxuriant / Foto: www.insightguides.com

Detaliile care alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase palate ale lumii nu fac decât să creeze o opera unică, admirată an de an de milioane de turişti din întreaga lume. Fotografiatul interiorului este strict interis, aşa încât va trebui să-l admiri îndelung, pentru ca detaliile uimitoare să rămână veşnic întipărite în memoria ta.

Aleile şi spaţiile verzi au devenit locuri de relaxare
Aleile şi spaţiile verzi au devenit locuri de relaxare / Foto: loveisspeed.blogspot.com

Anul 1991 este momentul în care unicitatea palatului este recunoscută oficial, atunci edificiul este inclus pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO. Palatul Drottningholm este cel mai bun exemplu de reşedinţă regală europeană a secolului al XVIII-lea, iniţiatorii acestui proiect de amploare au fost sigur inspiraţi de Palatul Versailles. Palatul din inima Stockholmului este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe teritoriul Suediei, o capodoperă arhitecturală vizitată anual de peste un million de turişti din întreaga lume.