În sud-estul Turciei departe de agitația marilor orașe se află un loc unic și anume Muntele Nemrut, ce impresionează prin înălțimea sa de 2134 de metri, dar mult mai mult prin intermediul imenselor statui ce au făcut înconjurul lumii. La momentul actual, masivul este un adevărat parc arhitectonic, locul unde se regăsesc statui uriașe cu înălțimi de 8-9 metri lei, vulturi și diverși zei greci, armeni și persani. Toate aceste personaje au rolul de a flanca vârful muntelui, un mormânt-sanctuar construit în anul 62 înainte de Hristos, la comanda regelui Antioh I.
Masivul din sud-estul Turciei este la momentul actual o mare atracție turistică, în special pentru cei pasionați de istorie, de arhitectură veche și nu numai. Mii de turiști vizitează anual Muntele Zeilor si rămân uimiți de frumusețile care au putut fi construite cu atât de mult timp în urmă. Deseigur, mare parte dintre structuri prezintă semne ale trecerii timpului, nivelul de uzură se poate observa cu ochiul liber mai ales la nivelul chipurilor, în special la nas. Mare parte dintre statui par să înfățișeze chipuri de greci, interesant este faprul că la capitolul îmbrăcăminte se remarcă portul armean sau persan.
Anul 1987 este momentul în care frumusețea și importanța zonei sunt recunoscute oficial de către Patrimoniul Mondial UNESCO, astăzi autoritățile iau toate demersurile pentru ca unicitatea zonei să nu fie știrbită. Perioada curpinsă între lunile aprilie și octombrie este sezonul turistic de vârf, zona devine arhiplină, vizitatorii admiră necontenit statuile străvechi și se bucură de peisajul uimitor pe care nu l-au mai întâlnit până acum. Orașul Adiyaman din apropiere a devenit deja un loc popular de unde se pleacă în excursiile spre Muntele Nemrut. O parte dintre călători aleg excursii în comun cu autobuzul, în timp ce alții preferă mașina personală ghidată de cei care cunosc foarte bine regiunea.
Pentru aproximativ jumătate de an, crestele montane sunt acoperite cu zăpadă, fapt ce crează un orizont spectaculos, însă foarte periculos pentru structurile din calcar. Efectul zăpezii nu face decât să aducă în ruină uimitoarele statui, tot mai deteriorate de la an la an. Totuși, există vizitatori și în sezonul rece, aceștia suportă cu stoicism capriciile vremii doar pentru a admira unicele statui din sud-estul Turciei.
Nimeni nu a știut nimic despre deosebitele structuri din vârf de munte, până în anul 1881, atunci când un inginer german a fost angajat de otomani pentru a evalua rutele de transport din jur. Acesta a fost uimit să vadă o sumedenie de statui ce împodobeau frumos crestele montane și le-a vorbit tuturor despre descoperirea pe care tocmai o făcuse. Aceasta avea să fie una dintre cele mai mari descoperiri ale lumii!