Faisal este cea mai mare moschee din Pakistan, o construcție impresionantă situată chiar în capitală, în Islamabad. Edificiul a fost finaliza în anul 1986, fiind de fapt un proiect grandions conceput și finalizat în totalitate de către un celebru arhitect de origine turcă. Acesta și-a dorit ca Moscheea Faisal să aibă forma unui cort, asemeni celor ce aparțin beduinilor din deșert. Edificiul din inima Pakistanului s-a dorit a fi Moscheea Națională, iar acest lucru s-a îndeplinit, Faisal fiind locul spre care se îndreaptă toți musulmanii, din diferite colțuri ale țării.

Moscheea Faisal, edificiul care schimbă orizontul capitalei pakistaneze
Moscheea Faisal, edificiul care schimbă orizontul capitalei pakistaneze / Foto: http://asiatraveltales.com

Denumirea lăcașului de cult este de fapt numele unui personaj destul de controversat, omul care a finanțat din averea sa impresionantă întregul proces de construcție al moscheei. Lăcașul de cult este situat pe un teritoriu strategic, la înălțime, astfel Moscheea Faisal poate fi văzută și de la distranțe mari, atât ziua, cât și noaptea când edificiul este un spectacol în sine. Faisal este cea mai mare moschee din Asia de Sud și și-a menținut o bună perioadă și titlul de cea mai mare moschee din lume. Anul 1993 este momentul în care se finalizeaza construcția moscheei din Maroc, aceasta devenind atunci cea mai mai mare moschee din lume.

Edificiul grandios este impresionant chiar și în timpul zilei
Edificiul grandios este impresionant chiar și în timpul zilei / Foto: http://stourton.blogspot.com

Întregul proces de construcție a Moscheei Faisal a fost un eveniment grandios pentru pakistanezi, în 1969 s-a organizat un concurs internațional unde cele mai bune echipe de arhitecți din 17 țări și-au prezentat propunerile. Dintr-un total de 43 de propuneri una singură a părut că îndeplinește toate criteriile dorite, cea a turcului Vedad Dalokay. Costul total al grandioasei construcții s-a ridicat la nu mai puțin de 120 de milioane de dolari.

Moscheea Faisal și împrejurimile
Moscheea Faisal și împrejurimile / Foto: http://openbuildings.com

Desigur, aspectul modern al Moscheei Faisal a atras fel de fel de comentarii și păreri, mulț musulmani au criticat designul neconvențional și lipsa unui dom tradițional. Arhitectura turcului Vedad Dalokay este modernă și unică, lipsită de domurile și arcadele prezente în cele mai multe moschei din întreaga lume. Faisal ocupă o suprafață totală de 54 000 de metri pătrați, iar sala principală de rugăciune are o capacitate de 10 000 de credincioși. Sălile secundare au fost concepute pentru prezența a 24. 000 de vizitatori, iar în curte se mai pot bucura de procesiunile musulmane încă 40 000 de credincioși.

Interiorul moscheei este la fel de impresionant ca și exteriorul
Interiorul moscheei este la fel de impresionant ca și exteriorul / Foto: http://globetravelblog.com

Moscheea Faisal poate fi vizitată și de către persoanele care nu aparțin religiei musulmane, însă doritorii trebuie să respecte câteva reguli simple. Femeile trebuie să poarte fuste lungi și să aibă capul acoperit, toți vizitatorii trebuie să dea dovadă de respect față de musulmani și religia lor.

Moscheea Faisal, locul unde credința nu are margini
Moscheea Faisal, locul unde credința nu are margini / Foto: http://islamic-holly-places.blogspot.com

Așadar, Moscheea Faisal este un edificiu uimitor, locul unde zi de zi se roagă mii de musulmani. În ultimii ani, a crescut și numărul vizitelor străine.