Kobe este al cincilea oraș ca și dimensiune din Japonia, o metropolă turistică ce adăpostește numeroase zone interesante. În Kobe au loc diverse evenimente artistice, culturale și religioase la care ia parte un public numeros, dar un singur eveniment atrage cei mai mulți turiști. Acesta este Kobe Luminaire, un festival cu semnificații mult mai profunde decât ne-am fi închipuit vreodată. Prima data, orașul Kobe a fost iluminat în anul 1995 cu scopul de a comemora marele cutremur Hanshin ce avusese loc chiar în acel an. Aproximativ 6400 de oameni au murit din cauza seismului de 6,8 grade pe scara Richter și alte câteva mii de persoane au fost grav rănite. Nefericitul eveniment a însemnat pierderi umane și materiale uriașe pentru Kobe.

Kobe Luminaire, festivalul luminilor
Kobe Luminaire, festivalul luminilor / Foto: toptres.wordpress.com

În decembrie 1995, a fost momentul în care a avut loc pentru prima dată Kobe Luminaire. Instalațiile de lumini au fost atunci donate de către Guvernul italian, instalarea lor fiind realizată de către doi cetățeni italieni. Evenimentul a avut un răsunet uriaș, locuitorii din Kobe au petrecut ore întregi pe străzi pentru a admira spectacolul luminos. Peste 200 000 de beculețe pictate manual au transformat total principalele cartiere din Kobe. Stăzile principale sunt închise traficului auto, așa încât participanții la eveniment să poată admira în voie luminile colorate.

Milioane de beculețe colorate împodobesc străzile cartierelor principale în timpul evenimentului
Milioane de beculețe colorate împodobesc străzile cartierelor principale în timpul evenimentului / Foto: www.ronshinno.com

La nivel simbolic, Kobe Luminaire a fost privit ca fiind luminița de la capătul tunelului. Din cauza tragicului cutremur din ianuarie 1995 mulți localnici au fost nevoiți să trăiască la limită, cu alimente puține și casele deteriorate de forța seismului. Ideea de a pune luminile în acțiune a fost de fapt un simbol al speranței, al recupărării, o formă de optimism într-o mare de tristețe. Kobe Luminaire ar fi trebuit să aibă loc o singură dată, în ianuarie 1995, dar popularitatea evenimentului a fost atât de mare încât a devenit un festival anual. Chiar și la momentul actual, Kobe Luminaire este un eveniment emoționant în care cetățenii comemorează clipele de groază din momentul cutremurului.

Kobe Luminaire
Kobe Luminaire / Foto: japan-australia.blogspot.ro

Ceremonia de deschidere a evenimentului Kobe Luminaire este momentul în care au loc rugăciuni și clipe de reculegere în memoria celor ce și-au pierdut viața în timpul seismului. Tot în memoria celor ce au fost uciși, are loc o altă manifestație. În timpul nopții se citește o listă cu numele celor care nu mai sunt în viață.

Kobe Luminaire, cel mai așteptat eveniment al anului
Kobe Luminaire, cel mai așteptat eveniment al anului / Foto: www.studiofesti.it

În 2011, Kobe Luminaire a avut loc în decembrie, ca în fiecare an de altfel, dar evenimentul a mai avut o misiune. Anul 2011 a fost marcat de un nou cutremur urmat de tsunami și odată cu Kobe Luminaire a avut loc o expoziție specială de strângere de fonduri pentru victime. În 2012 picturi realizate de mii de copii au fost utilizate în crearea unor felinare unice.

Luminile speranței, Kobe
Luminile speranței, Kobe / Foto: erikabroad.com

Kobe Luminaire atrage anual peste 4 milioane de turiști de pretutindeni. Veniturile orașului cresc simțitor din vânzarea de obiecte tradiționale, din donații, sposorizări. Kobe Luminaire este unul dintre cele mai frumoase evenimente din lume, iar semnificațiile sale, dincolo de luminile colorate emoționează participanții.