Bazilica San Marco este Catedrala Arhiepiscopiei Catolice din Venezia, cel mai frumos lăcaş de cult din oraş şi un bun exemplu atunci când vine vorba de arhitectura italiano-bizantină. Bazilica San Marco se află în capătul de est al Pieţei San Marco, iar designul său opulent, mozaicurile din aur şi statutul de simbol al bogăţiei şi puterii i-au atras supranumele de “Biserica de Aur”. Încă din secolul al XI-lea edificiul a fost cunoscut şi sub numele de “Biserica de Aur”, iar această denumire s-a păstrat de atunci şi până în prezent.

Detaliu al faţadei
Detaliu al faţadei / Foto: http://deetoursbydeepali.wordpress.com

Primul lăcaş de cult a fost ridicat pe acest loc în anul 828, însă era o construcţie mult mai mică, mistuită de un incendiu puternic ce a avut loc în anul 976. Doi ani mai târziu este reconstruită, dar clădirea capătă contur în anul 1063 când devine un simbol al minunatei Venezii. Planul bisericii este de fapt o cruce grecească, cu un număr total de cinci cupole, o construcţie impunătoare care atinge înălţimea maximă de 48 de metri. Arhitectul Domenico I Contarini şi-a ales o echipă de seamă atunci când a început proiectul de construcţie, iar astăzi Bazilica San Marco este unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din întreaga lume.

Caii de pe faţada clădirii, un element de atracţie pentru turişti
Caii de pe faţada clădirii, un element de atracţie pentru turişti / Foto: http://studentsblog.viublogs.org

Exteriorul este dominat de o sumedenie de elemente uimitoare, tot felul de coloane de marmură, mozaicuri cu scene din viaţa lui Iisus Hristos şi uşi de bronz. Totuşi, există un element care se evidenţiază mai mult decât toate celelalte, patru cai din bronz care se regăsesc chiar pe faţada Bazilicii San Marco. Caii au fost plasaţi chiar pe balconul de deasupra portatului bisericii undeva în anul 1254 şi au devenit deja un element distinctiv al edificiului. Caii datează din Antichitate, dar perioada exactă rămâne chiar şi acum o chestiune de dezbatere pentru specialişti.

Mozaicurile din interiorul clădirii sunt adevărate capodopere
Mozaicurile din interiorul clădirii sunt adevărate capodopere / Foto: http://www.wga.hu

Interiorul este la fel de uimitor ca şi exteriorul, o sumedenie de elemente care sugerează prosperitate şi putere, multe structuri care merită să fie îndelung admirate. Pardoseala din marmură este desenată cu modele geometrice şi animale, iar partea de jos a pereţilor şi pilonii sunt acoperite în întregime cu marmură policromă.

Bazilica San Marco, interior
Bazilica San Marco, interior / Foto: http://www.wga.hu

Părţile superioare ale interiorului sunt complet acoperite cu mozacuri luminoase care ocupă aproximativ 8000 de metri pătraţi. Plăcuţele pătrate smălţuite cu sticlă de aur crează un efect general sclipitor. Specialiştii spun că doar o treime din mozaicurile de astăzi sunt cele originale, restul au fost restaurate sau eliminate şi astfel s-a mai pierdut din unicitatea mozaicului. Oricum ar fi, interiorul Bazilicii San Marco este fermecător şi admirat an de an de milioane de turişti din întreaga lume.

Bazilica San Marco, vedere aeriană
Bazilica San Marco, vedere aeriană / Foto: http://highlydefinedreality.blogspot.com

Aşadar, Bazilica San Marco este una dintre construcţiile ce crează uimire în rândul turiştilor, edificiul fără de care Venezia nu ar mai fi aceeaşi.