Atlantic Road este mai mult decât şi-ar putea imagina cineva. Nu este o simplă destinaţie turistică, un loc oarecare în care să ne dorim să ajungem pentru a ne relaxa sau distra. Imaginează-ţi pentru o clipă că eşti la volanul maşinii tale pe o şosea ce pare că nu se mai sfârşeşte, iar tot ce vezi în jurul tău este oceanul albastru. Acesta este Atlantic Road, locul pe care, odată ce l-ai văzut, nu îl mai poţi uita.

Atlantic Road picture

Atlantic Road este o parte din drumul naţional 64 din Norvegia şi face  legătura între Molde și Kriastiansund, două orașe aflate pe coasta central-vestică a Norvegiei. Schiţa acestui drum a fost făcută în anul 1909, dar din pricina uraganelor nu s-a început construcţia propriu-zisă decât abia în 1983. Atlantic Road a necesitat o investiţie de 122 de milioane de coroane norvegiene, dar a meritat şi este dovada vie că omul s-a întrecut pe sine!

Atlantic Road, Norvegia

Desemnat “Construcţia norvegiana a secolului”, Atlantic Road măsoară 8,3 km pe care, dacă te aventurezi să îi parcurgi până la capăt, vei avea ocazia să admiri mai multe insule dar şi cele 8 poduri absolut fascinante: Vevangstraumen Bridge (119 metri), Hulvågen Bridges (aici sunt 3 poduri care măsoară 293 metri), Storseisundet Bridge (cel mai mare dintre poduri, 260 metri), Geitoysundet Bridge (52 metri), Store Lauvoysund Bridge (52 metri) şi Lille Lauvoysund Bridge (115 metri). Storseisundet Bridge este podul care transmite cea mai mare emoţie prin forma unică pe care o are.  Ai senzaţia că duce spre Cer, dar în acelaşi timp rămâne pe pământ.

Curiozitatea de a ajunge aici îţi este răsplătită cu o serie de atracţii unice în lume precum Biserica Kvernes Stave, una dintre cele mai recente biserici de lemn din Norvegia, Peştera Bremsnes din sudul muntelui Bremsneshatten, de departe cea mai lungă peşteră din Norvegia, fiordurile Kvernesfjord şi Freifjord sau Muzeul Kvernes unde turiştii vin să facă poze şi să viziteze cele 11 case vechi care păstrează intacte expoziţii din diverse perioade ale istoriei.

Atlantic Road.Norvegia

Cel mai bun moment de a ajunge pe Atlantic Road este toamna, pentru a nu pierde spectacolul pe care valurile ce sparg tăcerea oceanului îl oferă an de an turiştilor. Este un moment unic pe care doar aici îl poţi trăi, în care natura se dezlănţuie iar vântul pare că prinde glas.

Atlantic Ocean Road este locul ideal pentru turiştii aflaţi în căutare de inedit şi activităţi outdoor. Astfel, jogging-ul, ciclism-ul, hiking-ul, vâslitul, scufundările sau pescuitul sunt garanţia unei vacanţe memorabile. În fiecare an se organizează şi o cursă de alergare numită Atlanterhavsløpet la care participă zeci de alergători din Norvegia şi Europa.

Norvegia, Atlantic Road

Atlantic Road este destinaţia ideală dacă vrei să-ţi testezi doza de curaj şi să vezi cu ochii tăi ceea ce nici imaginile nu pot reda. Odată ce te afli pe acest drum nu-ţi rămâne decât să te bucuri de peisaje, de oameni, de posibilităţile de relaxare pe care aceste locuri ţi le oferă şi de drumul care sare pur şi simplu de la un pod la altul, şerpuind îndrăzneţ peste apele oceanului. Un drum lung, e adevărat, de mai bine de 8 km, dar la capătul căruia vei avea ce povesti.